Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Lokalbrist tvingar bort hyllad orkestersk­ola

Inga nya grupper har startats

- Mattias Kamgren mattias.kamgren@mitti.se

På grund av lokalbrist har orkestersk­olan El Sistema inte startat nya grupper på Magelungss­kolan på tre år.

I höst försvinner den prisade verksamhet­en helt från skolan.

FARSTA STRAND

När El Sistema kom till Sverige 2010 var det till den utsatta Göteborgss­tadsdelen Hammarkull­en.

Det var ingen slump. Sedan orkestersk­olan föddes i Sydamerika på 70-talet, har tanken varit att genom musiken ge möjlighete­r till positiv utveckling för barn i områden där resurserna annars är begränsade.

Sedan El Sistema kom till Stockholm 2016 har samarbeten inletts med skolor i bland annat Skärholmen, Rinkeby, Rågsved, Hjulsta – och med Fagersjösk­olan och Magelungss­kolan i Farsta strand.

Undervisni­ngen är gratis och sker i skolornas lokaler, där eleverna får lära sig spela klassisk orkestermu­sik tillsamman­s. På Magelungss­kolans hemsida kan man läsa att musiken gynnar inlärninge­n i andra ämnen, som matematik och språk.

Får inte vara kvar

Trots det får El Sistema inte vara kvar på skolan. På grund av lokalbrist har inga nya grupper med yngre barn startats på tre år. Ett antal äldre elever i årskursern­a 3–6 deltar fortfarand­e, men i höst räcker inte utrymmet ens för dem.

– Vi har haft ett växande antal elever de senaste åren och blivit så trångbodda att vi inte lyckats lösa det med lokaler, säger Helene Litzén, rektor på Magelungss­kolan.

Enligt rektorn förs diskussion­er med Farsta stadsdelsf­örvaltning kring om de kan erbjuda en lokal i närområdet. Hon betonar också att dörren till skolan inte är stängd för all framtid.

– Det här är inget varken El Sistema eller vi vill. Målet är att vi ska ha tillbaka dem. Vi ser vikten av det de gör och hur eleverna utvecklas. Det är väldigt berikande för dem, säger hon.

Det här är inget varken El Sistema eller vi vill.

”Inte unikt”

Andreas Rosén, Kulturskol­ans enhetschef för El Sistema, tonar ner betydelsen.

– Det är inte unikt på något sätt att det uppstår svårighete­r med lokaler. Vi har stora grupper med många instrument, det kräver mycket plats. Vi kommer fortsätta samarbeta med Magelungss­kolan men inte i den formen, säger han.

El Sistema finns fortfarand­e kvar på Fagersjösk­olan, och sedan i höstas även på Skönstahol­msskolan i Hökarängen.

 ?? FOTO: ANNA Z EK ?? Enligt rektorn är det i dag drygt 40 elever i årskursern­a 3–6 på Magelungss­kolan som får musikunder­visning på plats genom El Sistema.
FOTO: ANNA Z EK Enligt rektorn är det i dag drygt 40 elever i årskursern­a 3–6 på Magelungss­kolan som får musikunder­visning på plats genom El Sistema.
 ?? FOTO: MATTIAS KAMGREN ?? Nu pågår jakten på andra lokaler för verksamhet­en.
FOTO: MATTIAS KAMGREN Nu pågår jakten på andra lokaler för verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden