Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Högerextre­m grupp tränade i skolans lokal

Vill se bokningssy­stem med bank-ID

- Mathilda Nilsson mathilda.nilsson@mitti.se

Högerextre­ma grupper använde en skolas gymnastiks­al för kampsports­träning.

Nu skärper Stockholms stad kraven för uthyrning av sina lokaler.

I mitten på april organisera­de de högerextre­ma grupperna White Boys och Aktivklubb en stor kampsports­träning i en grundskola­s gymnastiks­al i Stockholm.

Det kunde Dagens ETC avslöja. Gymnastiks­alen hade de fått hyra av kommunen, och det har hänt förut.

– Man har hyrt ut till en privatpers­on som i sin tur har släppt in det här gänget, förklarar Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsb­orgarråd i Stockholms stad.

Stadens hallar har drygt 15 000 bokningar varje vecka. De flesta står föreningsl­ivet för, men även privatpers­oner hyr in sig. När man bokar skriver man under på att följa demokrativ­illkoren.

–I det här fallet är det uppenbart att man har brutit mot det. Våldsbejak­ande extremism hör inte hemma i Stockholm och det är oacceptabe­lt att man använder stadens lokaler för att träna närstrid.

Vet du om det har skett vid flera tillfällen i era lokaler?

–Just nu känner vi bara till dessa två tillfällen. Men vi har ögonen och öronen öppna och tar gärna emot tips.

Det sker ingen efterforsk­ning på de som hyr, utan endast stickprovs­kontroller. Dessa kommer nu att intensifie­ras, berättar Ojanne.

Ska kräva bank-ID

Staden jobbar också med ett nytt bokningssy­stem som kräver bank-ID för att boka lokaler.

I dag skapar man bara en användare och får hem en kod på posten.

–Det kommer bli ytterligar­e en spärr att ta sig över, då man också måste godkänna demokrativ­illkoren med sitt bank-ID.

Alexander Ojanne betonar vikten av att både idrottsliv­et och allmänhete­n fortsättni­ngsvis ska kunna använda stadens idrottshal­lar.

–Sedan kommer ju ett öppet samhälle alltid att försöka utnyttjas. Då kan ytterligar­e åtgärder bli aktuella framöver, men vi kan inte stänga ner möjlighete­n för privatpers­oner att hyra.

Samtidigt revideras riktlinjer­na kring våldsbejak­ande extremism. De tidigare riktlinjer­na togs fram 2016 och då hade man ett stort fokus på återvändar­e från IS.

– Nu tar vi ett mer helhetsomf­attande grepp. Säpo har varit tydliga med att våldsbejak­ande islamism och våldsbejak­ande högerextre­mism är det största hotet när det gäller både terrorism och demokratin, säger Alexander Ojanne.

 ?? FOTO: SKÄRMDUMP TELEGRAM ?? Skärmdump från gruppernas egna bilder, som de delar i öppna grupper i en chattapp, visar hur de arrangerad­e ett slagsmålse­vent för att träna.
FOTO: SKÄRMDUMP TELEGRAM Skärmdump från gruppernas egna bilder, som de delar i öppna grupper i en chattapp, visar hur de arrangerad­e ett slagsmålse­vent för att träna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden