Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Peter har vigt över tusen par på tre år

Z Tjugo bröllop på en helg är ingen match för Peter Öberg. Nyligen vigde Tallkrogen­bon sitt tusende äkta par. – Det är mycket glädje. Men jag har haft par som bråkat framför mig, berättar han. Håller i bröllop i stadshuset – men allra helst på Farsta går

- Mattias Kamgren

Det är kärlek i luften vid Farsta gård. Upp ur vattnet kommer ett ståtligt par svanar klivande, som om de anar att vi ska prata tvåsamhet.

Här på gården har Peter Öberg hållit i ett tjugotal vigslar.

– Jag tycker Farsta gård är den finaste platsen för bröllop, tillsamman­s med Hagaparken. Det är så vackert när äppelträde­n står i blom och när folk samlas nere på bryggan. Den borde få namnet vigselbryg­gan, säger han.

För Farstabor är Peter Öberg kanske mest känd som politiker i stadsdelsn­ämnden, där han satt i elva år för Liberalern­a. Det var också genom politiken han fick sitt extraknäck som vigselförr­ättare.

– Det var mina kolleger som tyckte att jag skulle passa. Första gången var jag skitnervös, berättar han.

Att förrätta vigsel räknas som myndighets­utövning. Det kräver att man får ett förordnand­e av länsstyrel­sen. De som viger i Stockholms stadshus nomineras först av de politiska partierna.

Redan över tusen

Peter Öberg började för tre år sedan och är redan rutinerad. I slutet av april vigde han sitt tusende par. I stadshuset går vigslarna på löpande band. Paren står i kö och själva akten tar bara fem minuter.

– Det kan bli 19–20 par på två timmar. Det är ungefär vad man orkar med, sen måste man gå ut och ta en öl, säger Peter Öberg.

Dit kommer många utländska och samkönade par som inte får vigas i sina hemländer.

– Jag har vigt kinesiska herrpar som registrera­s som vigda här men inte i Kina, och rumänska och polska par som får registrera sig som gifta i sina hemländer men inte vigas där. Man kan ofta märka att de varit utsatta för fördomar. När det väl släpper blir det oerhört mycket glädje och tårar.

Viktigt med erfarenhet

Vad var det då för egenskaper hans kolleger såg i Peter Öberg, som gjorde honom lämpad?

– Jag tror det är bra att ha en viss erfarenhet. Som vigselförr­ättare möter man par i olika situatione­r. Alla vigslar är inte så att det står ett vackert par framför dig. Det kan vara en nödvigsel där någon ligger för döden på sjukhus.

Han berättar om en sådan gång – ett ungt par med barn.

– Vårdperson­alen grät. Men man får bita ihop.

Inför vigslar i Farsta, eller på andra platser bortanför stressen i stadshuset, brukar Peter Öberg hålla ett förberedan­de möte på Teams, för att lära känna brudparet. Under ceremonin läser han gärna en dikt. Hans favorit är av Nils Ferlin.

De är inte ens riktigt med på vigseln, de tittar på drönarfilm­en efteråt.

Rådet: ”Prata!”

Men hur lyckat och vackert bröllopet än blir, är det 50 procents risk att äktenskape­t någon gång kraschar. Peter Öberg menar att en del är för unga när de gifter sig.

– Det är mycket yta. De är inte ens riktigt med på vigseln, de tittar på drönarfilm­en efteråt.

Själv har han varit gift i nitton år nu, med sin Marie.

Vad är ditt bästa råd för ett lyckligt äktenskap?

– Prata med varandra. Stressen i det här snabba samhället tar kål på många förhålland­en. Det är ett måste att ta sig tid, att sitta vid köksbordet och resonera.

Vad är det märkligast­e du varit med om vid en vigsel?

– Jag har haft par som bråkat framför mig, när mannen glömt ringarna. Det har hänt flera gånger.

Vad gör du då?

– Jag säger att ni får byta ringar när ni kommer hem, det blir lika fint då.

 ?? ?? Peter Öberg utanför stadshuset tillsamman­s med ett amerikansk­t par som gifte sig där förra sommaren. Till höger står politikerk­ollegan Klas Wissman som var vittne.
Peter Öberg utanför stadshuset tillsamman­s med ett amerikansk­t par som gifte sig där förra sommaren. Till höger står politikerk­ollegan Klas Wissman som var vittne.
 ?? ?? ”Man måste vara både snäll och trevlig och man får inte röra till det. Varje par måste uppleva att de är helt unika”, säger Peter Öberg om rollen som vigselförr­ättare.
”Man måste vara både snäll och trevlig och man får inte röra till det. Varje par måste uppleva att de är helt unika”, säger Peter Öberg om rollen som vigselförr­ättare.
 ?? ?? Bästa bröllopspl­atsen, enligt Peter Öberg.
Bästa bröllopspl­atsen, enligt Peter Öberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden