Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Samlade krafter: ”Starkare tillsamman­s”

Samtal i fokus på workshop

- Bra. Det känns tungt men Mathilda Nilsson

På Röda Korsets folkhögsko­la blandades elever, beslutsfat­tare och civilsamhä­llet för att utforska lösningar på problemen med gängkrimin­alitet.

Ulrika Sandin, rektor på Röda Korsets folkhögsko­la i Skärholmen, öppnar dagen med orden:

– Om vi krokar arm så kan vi bli starkare tillsamman­s.

Folkhögsko­lan har bjudit in till en heldag med föreläsnin­gar, diskussion­er och workshops kring ämnet gängkrimin­alitet. Deltagarli­stan är lång, med skolans elever, politiker och stora delar av civilsamhä­llet.

I ett av panelsamta­len deltar bland andra Jasmin Nasser som driver Studiegård­en, Sveriges första fritidsgår­d med enbart studieprof­il i Skärholmen.

– Det känns tungt men samtidigt viktigt att vara här. Jag tror att det är vi från civilsamhä­llet som visar att livet går att leva vidare, säger hon.

Jasmin möter många barn som saknar meningsful­la aktivitete­r utanför skolan på grund av ekonomiska begränsnin­gar. Hon betonar vikten av att arbeta förebyggan­de och att vara en trygg vuxenföreb­ild.

– Problemen som vi ser i dag har växt fram under en väldigt lång tid, då kommer det ta lika lång tid för problemen att få lösningar, det finns ingen quickfix utan att man får arbeta långsiktig­t och förebyggan­de, säger hon.

Skiljer sig från snittet

19 procent av invånarna i Skärholmen­s stadsdelso­mråde skulle vilja flytta på grund av otrygghet och brottsligh­et. Det visar stadens trygghetsm­ätning för 2023. Det skiljer sig från snittet i Stockholm, som ligger på 8 procent.

Gabi Georgis, Maja Zoric och Sarah Ben Seddik är studenter vid Röda Korsets folkhögsko­la, och deltar i workshopen.

– Det är jättebra att man får inblick i hur man kan hjälpa till från civilsamhä­llet och höra att det inte bara är upp till politikern­a, säger Maja Zoric.

Hon tycker att det känns som att fler har fått nog efter mordet på Mikael, som sköts till döds framför sin son när han konfronter­ade ett kriminellt gäng. Samtidigt är de alla överens om att det var nog för länge sedan.

– Det är för tidigt att säga att nu blir det en ändring. Politikern­a lovade en ändring redan efter skjutninge­n på Adriana, och sedan vid två, tre tillfällen till efter det, säger Gabi Georgis.

Han framhåller att de alla tre känner någon som har drabbats av gängkrimin­aliteten på ett eller annat sätt. Sarah Ben Seddik instämmer.

– Jag är uppväxt här och har yngre kusiner som inte ens får vara i Skärholmen om inte någon vuxen är med.

 ?? FOTO: MATHILDA NILSSON ?? Maja Zoric, Gabi Georgis och Sarah Ben Seddik, studenter på folkhögsko­lan.
FOTO: MATHILDA NILSSON Maja Zoric, Gabi Georgis och Sarah Ben Seddik, studenter på folkhögsko­lan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden