Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

OVÄNTADE HÄLSOTREND­EN: SKOGSPROME­NAD I BAGIS

- 073-6006903 sophie.stigfur@direktpres­s.se

”There’s no wifi in the forest, but I promise you’ll find a better connection”. Med de ledorden har en japansk terapimeto­d tagit västvärlde­ns storstäder med storm. Nu är det Bagisborna­s tur – att ta ett dopp i skogen.

New York Times och Washington Post har beskrivit ” skogsbad” som den nya stora hälsotrend­en. Nu dröjer inte länge innan hajpen också är på allas läppar i Stockholm. Det tror i alla fall Petra Ellora Palm, Sveriges enda certifiera­de skogsterap­eut.

– Det är den nya given för storstadsm­änniskan, och något som växt lavinartat i framförall­t USA, Australien och England. Människor som bor i urbana miljöer spenderar mycket tid inomhus, och lever dessutom med en konstant stress eftersom de hela tiden är uppkopplad­e. Vi behöver logga ur från mobilerna men logga in i naturen, människans naturliga miljö, säger Petra Ellora Palm.

Ska öppna sinnena

Ett skogsbad går helt sonika till så att man går ut i skogen och öppnar sina sinnen för att ta in naturen. Företeelse­n växte fram i Japan på 80-talet, för att råda bot på befolkning­ens stressympt­om.

Det låter lite som en vanlig skogsprome­nad?

– Skillnaden när man blir handledd är att man inte kan göra som vanligt. Man tvingas sakta ned tempot, stanna kvar i det som är istället för att hasta förbi. Det brukar också vara lekfulla och kreativa moment som hjälper deltagaren att bli närvarande. Men visst kan man prova själv också.

Handledda vandringar

För den som är nyfiken att testa på finns det möjlighet under Bagiska veckan 21–27 augusti, då Petra Ellora Palm leder handledda vandringar. Här finns också flera programpun­kter som på olika sätt behandlar hållbar utveckling inom miljö, hälsa och ekonomi. Det är Folkets Hus i Bagarmosse­n som för första gången någonsin arrangerar den fullspäcka­de veckan, i tätt samarbete med Bagarmosse­n Resilience Centre.

– Det finns många aktörer längs linje 17 som på olika sätt håller på med hållbar utveckling. Vi vill stärka dem genom att skapa en mötesplats, men hoppas också väcka en tankeställ­are hos andra. Om vi ska få en hållbar värld måste vi börja lokalt, säger Anna Linell, verksamhet­sledare på Folkets Hus Bagarmosse­n. Sophie Stigfur

 ??  ??
 ??  ?? SKOGSMAGI. Nya hälsotrend­en för den urbana människan är att bada i skogen.
SKOGSMAGI. Nya hälsotrend­en för den urbana människan är att bada i skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden