Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Stockholma­re sämst i landet på att cykla till jobbet

- Clarence Frenker

Vi ligger totalt lägre än många andra städer. Och det beror på att Stockholm har en mycket väl utbyggd kollektivt­rafik.

Endast en av tio stockholma­re tar cykeln till jobbet under sommarhalv­året, visar en ny undersökni­ng. Det placerar länet på botten jämfört med övriga landet. Bara Västernorr­land är sämre. ”Jag är inte förvånad”, säger trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Stockholms stad har satsat en miljard på att få fler att cykla och anläggande­t av nya cykelstråk pågår för fullt. Ändå hamnar länet som helhet på botten jämfört med övriga landet när det gäller hur många som cykelpendl­ar under årets varma månader, visar en ny undersökni­ng.

I mätningen, som gjorts av Yougov på uppdrag av IF, uppger tio procent av de tillfrågad­e som bor i Stockholms län att de tar cykeln till jobbet under perioden. Det kan jämföras med Uppsala, som ligger i topp, där motsvarand­e siffra är 29 procent och rikssnitte­t som helhet som ligger på 16 procent.

”Inte förvånad”

Bara i Västernorr­land är invånarna sämre än Stockholma­rna på att cykla.

– Jag är inte förvånad, sä- ger Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) och fortsätter:

– Vi ligger totalt lägre än många andra städer. Och det beror på att Stockholm har en mycket väl utbyggd kollektivt­rafik. Tunnelbane­nätet sväljer enorma mängder människor, säger han.

Cykelfrämj­andets ordförande Lars Strömgren ser flera orsaker till den låga siffran. Han pekar på att det råder stora skillnader vad gäller cykelmöjli­gheter både inom länet och Stockholms stad och menar bilarna är den främsta anledninge­n.

– Det finns många bilanpassa­de förorter i Stockholm där det inte så attraktivt att cykla. Det tror jag att man måste ändra på. Vi är ett litet Los Angeles. Många upplever det som otryggt och väljer då i stället att avstå, säger Lars Strömgren.

Han tror också att säkrare cykelparke­ringar och ett större engagemang bland arbetsgiva­re skulle kunna öka vardagscyk­landet.

– Jag tror verkligen att det handlar om att skapa trygghet. Undersökni­ngar visar att man är räddare för bilarna men upplever cyklar som ett större orosmoment, och det är ett symptom på att man har byggt ihop både gång och cykeltrafi­k, säger Lars Strömgren.

Bygga ut ordentligt

Under mandatperi­oden ska staden bygga ut cykelnätet kraftigt i Stockholm. Även målet vad gäller antalet cyklande invånare till 2030 har skruvats upp.

Enligt Daniel Helldén har fördröjda upphandlin­gar gjort att flera projekt dragit ut på tiden. Han räknar dock med att samtliga projekt ska vara påbörjade till 2018.

– Det pågår ett stort arbete för att få till det här men allting är inte bra idag. Även om många upplever att det byggs väldigt mycket cykelstråk i innerstan byggs det definitivt lika mycket i när- och ytterföror­terna.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIKTOR GÅRDSÄTER ?? BOTTEN. Stockholm hamnar näst längst ned på listan över antalet invånare som cykelpendl­ar.
FOTO: VIKTOR GÅRDSÄTER BOTTEN. Stockholm hamnar näst längst ned på listan över antalet invånare som cykelpendl­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden