Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Så ska staden ta kål på råttorna

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 chriostoff­er.rostlund@ direktpres­s.se

Sopstrejk och picknicksk­räp: i sommar testar staden ett nytt sätt att döda råttor.

Den 20 maj blev det förbjudet att använda pudret racumin, ett gift som sprutas in i råttornas gångar och leder till att djuren dör av inre blödningar.

Racumin anses vara extremt effektivt för att döda gnagare, men har egentligen varit förbjudet i Sverige sedan 2010. Stockholm har haft dispens från EU, som alltså gick ut för två månader sedan.

För att väga upp supergifte­ts frånvaro har det istället under sommaren monterats upp hundratals nya betesstati­oner på offentliga sopkorgar. Det är stationer med förgiftade vaxblock som råttorna ska gnaga i sig och dö. Innan augusti är över ska 200 vara på plats.

– Betesstati­onerna ska nu finnas där råttorna tycker att det luktar som godast: bredvid soporna, säger Tommy Tuvunger.

Han berättar att de inte sett sett någon ökning av råttbestån­det, trots somma- rens omskrivna sopstrejk. Att sopåkarna strejkat har alltså inte påverkat alls, enligt honom.

– Jag tycker att det ser bra ut, som vilken sommar som helst. I slutet av maj hade vi nollat. Då fanns nästintill inga råttor kvar i stan. Klart det dyker upp lite kolonier här och där som vi inte känner till. Men på det stora hela är det inga problem.

 ??  ?? KNEPET. Staden hoppas att de här små stationern­a ska dräpa mången gnagare.
KNEPET. Staden hoppas att de här små stationern­a ska dräpa mången gnagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden