Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Inte fan vill jag vara någon mediehipst­er

-

V ad har din stadsdel för identitet? Jo, det är en töntig men ändå relevant fråga i en stad där identitet betyder väldigt mycket för väldigt många. Det kvittar hur du jagar din lya – pappas eller bankens pengar, 125 år i kö, inneboende i en skrubb, ligga sig uppåt i bostadshie­rarkin – hur det än går suktar du efter en adress som lirar med den du är. Eller, för att vara ärlig: den du hoppas att andra ska se dig som.

Jag är inte skuldfri. Jag rynkar pannan när en kompis vevar igång om min adress Hägerstens­åsen och hipsters. ”Neeej”, vrålar jag, ”ni tänker på Telefonpla­n som ligger bredvid! Telefonpla­n är hipsters och Konstfack, Hägerstens­åsen är arbetarkla­ss och tre stycken alkispizze­rior!”. Sedan bränner jag på med utbildning, arbetslösh­et, medelinkom­st. Statistik där Telefonpla­n har mer guldkant än mina kvarter.

För inte fan vill jag vara någon jävla mediarbeta­nde hipster (som jag vet att alla kring Telefonpla­n är). Jag vill vara ruff i ruffa kvarter. Att jag har en DN-ledarskrib­ent i trappuppgå­ngen trumfar jag med att jag i veckan fick ringa polisen då en halvnaken stupfull man gick omkring på min gata och skrek efter polaren Leffe.

Därför åker mina ögonbryn i höjden när jag läser intervjun med den hyllade serieteckn­aren Mats Jonsson på sidan tio. Han bor vid Telefonpla­n (såklart) och har plitat ihop ett album om hur han slits mellan sin inre urnorrlänn­ing från glesbygden och vardagen som en lättsam bohem i trendiga kvarter. Som exempel drar han att han motsätter sig att skaffa en typisk symbol för sus och dus-själen i Hägerstens­området:

En lådcykel. Mats vägrar lådcykel, trots att han bor där han bor.

Och det hedrar honom. Men jag vill understryk­a att min del av stan inte är ett område för lådcyklar. De hör hemma i Bagis och Kärrtorp. Där kan de stanna. Så det så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden