Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nu blomstrar Sköndal igen – tack vare Adel

-

Den omskrivna odlingen för nyanlända i Sköndal har startat igen. ”Det får mig att glömma alla mina problem” säger Adel Kasouha.

För ett år sedan skrev Tidningen Hammarby/Skarpnäck om ett 15-tal nyanlända som dagligen knotade på en kolonilott tillhörand­e Stiftelsen Stora Sköndal. Lyckan var stor, stämningen hög, och skörden såldes på fest. Men det närliggand­e boendet där alla bodde stängdes i november 2016 och odlarna spreds för vinden.

Sedan tre månader tillbaka är odlingen igång igen, tack vare volontärer som styrt upp gödsel, frön och en ensam nyanländ: 48- årige Adel Kasouha från Homs, Syrien. Han är här flera timmar dagligen och sköter fem lotter. På söndag 13 augusti ska han premiärsäl­ja av skörden till alla som vill komma och köpa, en minimarkna­d som är tänkt att poppa upp varje helg framöver.

Adel Kasouha tycker att det är ett roligt jobb som för stunden får honom att glömma alla problem med fru och barn som är kvar i krigets Syrien.

– Jag har jobbat i 40 år men nu är allt borta. Jag hade 200 aprikosträ­d, alla borta. Men det här gör mig avslappnad samtidigt som jag kommer ihåg mitt hemlands jord, säger han.

Den småskalige bonden drömmer om att återförena­s med sin familj här i Sverige, som han vill ska bli ett permanent hemland.

Lena Israelsson, en av volontärer­na som arbetat med asylodling­en sedan förra året, säger att det är stor skillnad på Adel Kasouha sedan han börjat med odlingen.

– Nu är han stolt som en tupp. Det är roligt att se hur mycket en odling kan betyda. Han är en förebild för varenda jävla urban odlare. Christoffe­r Röstlund Jonsson

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STOLT. Adel Kasouha, 48 år, från Syrien är stolt över odlingen som han skött själv i Sköndal.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STOLT. Adel Kasouha, 48 år, från Syrien är stolt över odlingen som han skött själv i Sköndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden