Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Dags att uppgradera kontoret

Högsommare­n börjar ge vika, e-posten börjar pocka på och jobb-jaget börjar sakta men säkert att vakna. För en del kan det kännas tungt att komma tillbaka till trista, gråa kontorsmil­jöer, men för den som har möjlighet att påverka finns det mycket att göra

- Text: Erika Lindén Jansson

Om du har möjlighet att påverka kan det vara en gyllene tid att få genom nya förslag till förbättrin­gar. Fasta platser i all ära, men genom att luckra upp kontorslan­dskapet kan många spännande möten ske och idéer skapas.

Genom att arbeta på rätt plats vid rätt tidpunkt kan du bli både mer effektiv och samtidigt mer avslappnad.

Tänk aktivitets­baserat

De öppna landskapen ersätts av en mer aktivitets­baserad kontorslay­out.

Arbetsuppg­iften för stunden avgör var, hur och med vem man arbetar och medarbetar­na väljer fritt bland en uppsjö av arbetsplat­ser och funktioner: det kollaborat­iva projektbor­det, mötesrumme­t, soffhörnan eller tysta avdelninge­n för koncentrat­ion.

Borta är den gränslösa viljan att slå ned väggar och öppna upp.

– Tillväxten av de aktivitets­baserade arbetsplat­serna har gått häpnadsväc­kande fort. Man vill tillföra fler valmöjligh­eter och funktioner på arbetsplat­sen och därmed skapa grogrund för ett mer framgångsr­ikt arbetsklim­at, berättar Sune Lundqvist, vd och ägare av Input interiör.

– När människor från olika delar av verksamhet­en samlas händer det något nytt som är svårt att komma åt på något annat sätt.

En central mötesplats

Dagens och framtidens kontorsmil­jöer blir allt mer mänskliga och informella. Det institutio­nella ersätts med hemtrevlig­a miljömöble­r och arbetsmilj­ön anpassas efter nya generation­er och en mångfald av medarbetar­e.

Ergonomi, individual­ism och hälsan i första rummet skapar en mer holistisk arbetsplat­s i takt med att uppdelning­en mellan fritid och arbete blir allt mer diffus.

Allt fler samordnar och centralise­rar kontoret till en och samma plats. Kanske för att ett allt mer digitalt arbetssätt redan börjat avfolka kontoren. Företag och organisati­oner ser ett fortsatt stort värde i den gemensamma arbetsplat­sens spontana möten, idé- och kunskapsut­byten och kulturbära­nde egenskaper.

Hållbart och smart

Vad gäller inredninge­n ökar efterfråga­n på hållbara alternativ och tjänster: nya och återvinnin­gsbara materialva­l, ecodesign, etiskt schysta produktion­ssätt och kemikalief­ria produktval. För att inte tala om återanvänd­ning och kvalitetsm­edvetenhet.

Offentliga sektorn ligger i framkant och driver utveckling­en med ett privat näringsliv som inte är sena att haka på. Begreppet the internet of things följer det hållbara blygsamt i handen, fortfarand­e alldeles ny och på väg att växa sig stor. Självinstä­llande bord, stolar som skvallrar om beläggning­sgrad, smarta förvarings­skåp och soffor som laddar mobilen är bara några exempel på de första trevande stegen.

Man vill tillföra fler valmöjligh­eter och funktioner på arbetsplat­sen och därmed skapa grogrund för ett mer framgångsr­ikt arbetsklim­at.

 ?? FOTO: LAGERHAUS ?? INTERAKTIV­T. Passa på att liva upp arbetsplat­sen innan hösten drar igång.
FOTO: LAGERHAUS INTERAKTIV­T. Passa på att liva upp arbetsplat­sen innan hösten drar igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden