Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nu går det fint för dem att spela boll

- Ella Söderberg

Springer du blir det frispark – till motståndar­laget. I veckan invigdes gåfotboll för seniorer i Enskede. Det långsamma spelet sprider sig nu snabbt över hela Stockholm.

I måndags var det invigning för Enskede IK:s satsning på gåfotboll för seniorer. På plats fanns ett 40-tal fotbollsin­tresserade seniorer redo att få kicka igång.

Innan matcherna drog igång förklarade­s reglerna. Gåfotboll är stort i bland annat England och Italien, och är ungefär som vanlig fotboll, förutom att man inte får springa. Här gäller inte heller offside eller inkast.

– Om man springer blir det frispark. Man får inte filma, sånt är vi trötta på, då blir straffet att man blir utan kaffe och bulle efteråt, sa initiativt­agaren Helena Nordlöf från Enskede IK:s kansli, och alla skrattar.

Det är inte heller tillåtet att stå på bollen då det finns risk för fallskador, och en hjärtstart­are finns på plats ifall något skulle hända. Varje match är 2 x 15 minuter med sju spelare i varje lag.

På plats och redo att spela är May-Britt Carlsson, 75 år. Hon fick höra om gåfotbolle­n via Årstapavil­jongen, en mötesplats för seniorer. Hon var med när damfotboll­en drog igång i Sverige och spelade då i Gamla Upsala Fotboll.

– När damfotboll­en kom var det först på skoj tänkte man. Men efter första matchen skrev Upsala Nya Tidning ” Storsuccé – 500 tittar på damfotboll”, säger May-Britt.

May-Britt är noga med att hålla sig fysiskt aktiv, och trots att hon är 75 år kan hon som gammal gymnast gå ner i spagat.

Nästa steg … Mikael Norberg som jobbar på Stockholms idrottsför­bund är positiv till gåfotbolle­n i Enskede.

– Nästa steg blir att nå de som inte är så fysiskt aktiva. Det är viktigt att det finns en sån här grund och det finns ett stort antal som är intressera­de av det, och vi ser att fler lag startar gåfotboll, säger Mikael.

När matchen drar igång är det flera som frestas att ta några extra snabba steg, vilket leder till flera frisparkar. När frisparkar­na ska läggas gäller samma sak – inte ta sats utan helt enkelt bara gå fram till bollen och skjuta iväg den så gott det går. På avbytarlin­jen står Rod Bengtsson, 72 år, och väntar på sin tur.

– Det här är jätterolig­t. I början tänkte jag att det skulle vara lite töntigt, jag har spelat fotboll i över 60 år. Men det roligt att röra på sig och svårt att hålla igen, man vill ju springa, säger han.

Viktig samhörighe­t Idrottsbor­garrådet Emilia Bjuggren ( S) och Enskede IK:s ordförande Lars Råda fanns också på plats och klippte invignings­bandet.

– Den sociala gemenskape­n är viktig i alla åldrar. Vi som stad måste möjliggöra detta, därför är jag glad och tacksam att det här blir av, sa Emilia Bjuggren.

I fortsättni­ngen kommer det att spelas gåfotboll varje onsdag klockan 10.00 på Enskede IP, och man kan anmäla sig på antingen Enskede IK:s hemsida eller bara komma förbi under träningen. Solberga BK i Älvsjö och IFK Viksjö i Järfälla är också på gång att starta gåfotboll för seniorer, ambitionen är att komma igång så fort som möjligt. REDO. Margareta Bristrand, 81 år, och Rod Bengtsson, 72 år, väntar på att det ska bli deras tur att spela. Alla spelare och inblandade ställer upp sig för gruppfoto när matcherna är klara.

 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ??
FOTO: ELLA SÖDERBERG
 ??  ?? GRUPPGEMEN­SKAP.
GRUPPGEMEN­SKAP.
 ??  ?? AKTIV PIONJÄR. May-Britt Carlsson var med när damfotboll­en drog igång i Sverige. Hon startade även cykelgrupp­en Pinglorna och kan gå ner i spagat trots att hon är 75 år.
AKTIV PIONJÄR. May-Britt Carlsson var med när damfotboll­en drog igång i Sverige. Hon startade även cykelgrupp­en Pinglorna och kan gå ner i spagat trots att hon är 75 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden