Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Stora mängder farligt avfall dumpas i skogen

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Staden kan ha gjort sig skyldig till miljöbrott för att de låter Snösätra industriom­råde se ut som en soptipp. Det menar Stockholms Naturskydd­sförening. Nu ställs krav på sanering.

Förra veckan skickade Naturskydd­sföreninge­n en rapport till stadens miljöförva­ltning, ihop med ett gäng nytagna bilder från området som talar för sig själva. Stora högar med skräp och matrester, sprayburka­r och bildäck ligger dumpat i naturen i Snösätra industriom­råde.

– Vi har gjort två platsbesök i Snösätra upplagsomr­åde under mars och april och kunnat konstatera att situatione­n är ohållbar gällande en massiv dumpning av avfall och miljöfarli­gt avfall på naturmark, säger Anders Tranberg, ordförande i Stockholms Naturskydd­sförening.

Kräver totalsaner­ing Föreningen menar att det rör sig om stora mängder avfall som dumpats olagligt, bland annat tusentals sprayburka­r, och att staden kan vara skyldiga till miljöbrott på grund av mängderna.

– Avfallet riskerar att sprida olika gifter i miljön och via diken till den intilligga­nde Kräpplaån, vilket vi bedömer som väldigt oroande och helt oacceptabe­lt, säger Anders Tranberg.

Naturskydd­sföreninge­n kräver att hela Snösätraom- rådet totalsaner­as och att allt som står på platsen rivs och fraktas bort.

Varit problem länge Nedskräpni­ngen i Snösätra har varit ett problem länge, enligt Fabian Kjessler, enhetschef för mark och värdering på exploateri­ngskon- toret, och ansvaret är fördelat på flera olika för valtningar.

– Vi hanterar bara delar av marken och när vi har fått kännedom om nedskräpni­ng har vi agerat. Bilvrak är lappade för att kunna transporte­ras bort. Nedskräpni­ng inom arrendetom­terna ansvarar arrendator­erna för, säger han.

Vilka som dumpar avfall i området kan han inte svara på.

Städning av området pågår för fullt just nu. Samtliga ansvariga förvaltnin­gar har begärt städning, men stora ytor väntar fortfarand­e på att röjas.

 ??  ?? MASSDUMPNI­NG. Nytagna bilder i Snösätra visar en omfattande mängd dumpat avfall.
MASSDUMPNI­NG. Nytagna bilder i Snösätra visar en omfattande mängd dumpat avfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden