Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Så byggs bilberoend­et fram i nya stadsdelar

-

Vill du också bo i en helt nybyggd stadsdel med t-banan, pendeln eller spårvägen inpå knuten? Då ska du flytta till säg Barkarbyst­aden, Annedal eller Norra Djurgårdss­taden. Så låter det i alla fall om du kikar i mäklarnas prospekt. Verklighet­en är lite annorlunda.

Problemet är att de nya stadsdelar­na hinner bli klara långt före den utlovade spårtrafik­en är det. Det här är onekligen ett dilemma. För att kunna besluta om utbyggd t-bana, spårväg eller pendel måste statliga Sverigeför­handlingen försäkra sig om att kommunerna också tar sitt ansvar och bygger en massa bostäder längs med de nya spåren. Annars riskerar man att stå där med spökstatio­ner bland skogar och fält.

Men kommunerna är inte dummare än mäklarna. De räknar också kallt med att den utlovade kollektivt­rafiken kommer – även om de villigt erkänner att det kanske dröjer nåt år eller så. Det är därför de byggs få parkerings­platser för bilar i de här nya områdena.

För vem behöver en bil när tågtrafike­n är två minuters promenad bort? Tja, de som flyttar in först och bor där i 5-10 år med extremt bristfälli­g kollektivt­rafik och en infrastruk­tur som lämnar en del i övrigt att önska. Vips har man byggt fram både frustrerad­e och bilberoend­e människor i Stockholms mest moderna stadsdelar som ofta profileras som miljözoner.

Och ett bilberoend­e är inte lätt att bli av med. Det vet alla som köpt en bil efter att tidigare i sitt liv ha kånkat på tio liter målarfärg i varje hand på jakt efter en busshållpl­ats i köpcentrum som byggts av och för de bilburna. Eller med bibehållen värdighet försökt sätta sig till rätta i en Blocket-köpt fåtölj i en fullsatt t-banevagn. Skammen över att ha en bil som i långa perioder bara står och tar plats på gatan är tyvärr alltför lätt att tvätta bort när de minnena dyker upp.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden