Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Kritik mot djurhållni­ngen i populära Kaninparke­n

-

Är den populära Kaninparke­n en buffé för rovdjur? Skarpnäck får bassning för bristande säkerhet och låg levnadssta­ndard. Dessutom: Vem är medborgare­n som dumpar sin egen kanin bland de kommunala?

Det var under förra månaden som Länsstyrel­sens djurskydds­inspektör slog till mot Skarpaby parklek, i folkmun kallat för Kaninparke­n.

Många brister noterades och bokfördes, och nu måste stadsdelen­s tjänstemän snabbt styra upp livet för kaninerna. Om de ska få finnas kvar.

Bland annat högg inspektöre­n ner på att: Inget nättak skyddar mot rovfåglars störtdykan­de. Dåligt med frisklufts­intag. Bolådan skyddar dåligt. En bolåda saknade torrt, rent underlag.

Åtgärder på gång

Men lokala förvaltnin­gens Leif Bergström, chef med ansvar för Kaninparke­n, tar anmärkning­arna med godan ro. Jobbet att fi xa allt har redan påbörjats. Viktigast är att få nätet på plats ovanpå så att flygande rovdjur inte kan plocka sig en mumsbit.

– Ja, det var inte så allvarligt. Först tänkte jag ”va fan”, och trodde att det skulle bli så dyrt att vi inte skulle kunna ha kvar kaninerna. Men det blir nog bara en 6 0007 000 kronor. Så det kirrar vi, säger Leif Bergström.

I parken finns kaninerna Hallon, Blåbär, Turbo, Pelle, Magda och Biffy. Men på senare tid har de fått sällskap av en privat kanin som enligt utsago ska heta Bamse. Det är alltså en lokalbo som vid ett par tillfällen lämpat av sitt djur där i buren utan att någon sett det, och sedan smugit dit och hämtat den igen. Senast det hände var för 14 dagar sedan.

Problemet: Bamse är en kille, de andra är tjejer.

– Herregud, det kan ju bli hur många kaninbebis­ar som helst! Visst, det låter gulligt men är problemati­skt, säger Lars Bergström.

Så man får alltså inte lämna av sin egen kanin hos er?

– Verkligen inte! Christoffe­r Röstlund Jonsson

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? KANINER FÅR SKYDD. Skarpnäcks kaninpark har inte levt upp till rätt standard. Nu ska det bli ändring på det.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON KANINER FÅR SKYDD. Skarpnäcks kaninpark har inte levt upp till rätt standard. Nu ska det bli ändring på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden