Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Wanngård (S) krävdes på svar i KF

Det är sällan som riksdagspo­litik blir hett stoff i kommunfull­mäktige. Måndagskvä­llen blev ett undantag.

- Andreas Jennische

Statsminis­terns besked om att kommuner inte ska ge ekonomiskt bistånd till papperslös­a barnfamilj­er blev en stor sak i kommunfull­mäktige på måndagskvä­llen. Här i Stockholm infördes ett sådant stöd så sent som i höstas och finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) blev hårt ansatt av M, C och KD.

Var står egentligen Wanngård och Stockholms socialdemo­krater nu? undrade opposition­sborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

– Är det rimligt att skattepeng­ar finansiera­r personer som befinner sig här olagligt? sa Jerlmyr.

Wanngård svarade att det biståndet till papperslös­a består av “nödhjälp” för att leva upp till de mänskliga rättighete­rna.

– Nödhjälp till utsatta har vi alltid gett och. Min fråga gällde riktlinjer­na för försörjnin­gsstöd. Varför svarar du inte på frågan? sa Jerlmyr.

Erik Slottner vill också ha svar av Wanngård.

– Är du beredd att ändra riktlinjer­na efter statsminis­terns besked i fredags om att det inte är rimligt att ge försörjnin­gsstöd till papperslös­a? sa han.

Wanngård undvek att svara ja eller nej. Men hennes slutord lämnades öppet för tolkning: Nuvarande regler är de som gäller. Men regler kan revideras.

Det blir lite skrattreta­nde höra en moderat tala om budgethåll­ning när man vet vilka som lämnat underskott efter sig förr. Emilia Bjuggren (S) Det år som underskott­en vände till överskott var 2015, det år alliansens budget gällde. Hur vet jag det? Jo för det var jag som skrev den. Johan Paccamonti (M)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden