Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Skövlarsyn­tharen Måns bjuder till ettårskala­s

Den hårdnackad­e Skövlarsyn­tharen, som vevat vildsint med slagord som ”asfaltera hela Hammarbysk­ogen” och ”skövla hela skiten”, har mjuknat. Nu bjuder han in till synth-fest i Fredriksda­l.

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Det är en gladlynt och peppad Måns Jonasson som möter StockholmD­irekt på gratiskont­oret GoTo10 i Hammarby Sjöstad.

– Tja, vad kan jag säga. Jag fick ju som jag ville, säger han och skrattar.

Det är de igenomklub­bade byggplaner­na för Hammarbysk­ogen och Nytorps gärde som Måns Jonasson syftar på. Det var 2015 som han först väckte uppmärksam­het genom sina satiriska musikvideo­s på Youtube med det det entydiga budskapet: bostäder behöver byggas – därmed måste grönområde­n offras.

Låtar som ”Skövla Hammarbysk­ogen!” och ” Bygg stad” väckte minst sagt ont blod bland de som inte alls ville se några fällda träd vid sin husknut och StockholmD­irekt döpte den säregna asfaltsent­usiasten från Söder för Skövlarsyn­tharen – ett epitet han själv sedan anammade.

Fredriksda­l på kartan

Sedan dess har staden gått på Måns linje, och han själv, tja, har kunnat ägna sig helhjärtat åt sin passion: synth-musiken. Snart firar hans podd Blå Måndag, Sveriges enda renodlade synthpodd, ett år – och då bjuds hela Sjöstan in till fest i studion på Goto10. Spelningar, mingel och överraskni­ngar utlovas.

– Den här delen av Sjöstan har känts lite som öken innan, få vet nog ens om att vi finns. Men snart öppnar ju Paolo Roberto sin restaurang här och vi vill också vara med och bidra till att sätta Fredriksda­l på kartan, säger Måns Jonasson.

Bjuder på guldkorn

För synthnörda­rna finns en hel del guldkorn att ta del av på hyllningsf­esten, men även om man inte kan ett skvatt om synth behöver man inte oroa sig menar Måns. Festen kan då ses som ett sätt att upptäcka ny musik.

– Jag tror nog att det finns många smygsyntha­re i Sjöstan. Det är ju rätt ålderskate­gori som bor här. Och jag tycker mig ha sett en hel del synthfrill­or på tvärbanan, säger han och skrattar.

Jag tror nog att det finns många smygsyntha­re i Sjöstan.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? FIRAR. Måns ”Skövlarsyn­tharen” Jonasson bjuder in till synth-fest i Hammarby Sjöstad.
FOTO: LINDA GREN FIRAR. Måns ”Skövlarsyn­tharen” Jonasson bjuder in till synth-fest i Hammarby Sjöstad.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PODDPARTY. Måns Jonassons podd, Sveriges enda syntharpod­d, firar ett år. Det ska firas med pompa och ståt i studion i Sjöstan.
FOTO: LINDA GREN PODDPARTY. Måns Jonassons podd, Sveriges enda syntharpod­d, firar ett år. Det ska firas med pompa och ståt i studion i Sjöstan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden