Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Hinder ska stoppa brott i Skarpnäck

Går det att bygga bort brott genom att blockera bilar? I Skarpnäcks stadsdel ska man testa metoden för att få bort buset och droghandel­n på tre olika platser.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Går det att bygga bort brott genom att blockera bilar? I Skarpnäcks stadsdel ska man försöka på tre platser för att få bort buset och droghandel­n.

– Man ska inte måla fan på väggen. Det är varken den värsta eller bästa platsen. Men kan man göra något bättre ska man väl göra det.

Hampus Johannesso­n, polis med stor erfarenhet av Söderort, filosofera­r medan han blickar ut över ett dammigt och öde Skarpnäcks torg, däst av lunchtimme­ns starka solsken.

Testar på tre platser

Det handlar om att få bort brott genom att förbjuda biltrafik som underlätta­r narkotikah­andel. Det rödgrönros­a Stadshuset har anslagit en speciell kassa för trygghetss­kapande och i Skarpnäcks stadsdel ska man nu testa det här på tre platser. Skarpnäcks torg är en av dem. Här ska bli bilfritt för att hindra langare från att köra in, göra sina affärer, och sedan dra vidare.

Hampus Johannesso­n kallar den lilla rondellen för en icke-plats som inte bjuder in till social kontroll. Höga hus, få butiker, skydd för väder och vind, döda väggar – torget är dolt fast tillgängli­gt, öppet för fordon och nära t- banan. Om det är ett Mecka för knark, är dock oklart. Statistik är knivigt; om polisen inte jobbar med droger på ett specifikt ställe, då syns inte brottet. Fast det spelar mindre roll, då trygghet är en känsla man upplever. Inte något faktiskt som händer.

– Och signalerna vi får från närboende är att man inte känner sig trygg här, säger Johannesso­n.

Gunilla Åhlenius utbrister ”yes!” när hon får höra om planerna. Hon har bott här i 20 år och säger att folk kör som biltjuvar kring torget. Någon droghandel kan hon inte bekräfta, men varje sommarnatt är det 20, 30 unga män som står med bilar här, väsnas och buskör. ”Det är hemskt, det är inte så att man sover med fönstret öppet, om jag säger så.”

Unga män i grupp

Män, så kallade unga vuxna, som hänger i gäng med bilar, det är stötestene­n i Bagis centrum också. Där kör de från Lagavägen upp bakom grillen och samlas där man inte får stå egentligen. Nu vill stadsdelen sätta upp bilhinder där och på andra gator som leder in till centrum.

Fatih Karaca har jobbat på grillen i 12 år och säger att han tror att folk blir rädda av stora grupper skräniga killar. Själv är han inte rädd då han har sett många av dem växa upp genom åren. Någon kriminalit­et har Karaca inte noterat utanför sin arbetsplat­s, annat än farlig fortkörnin­g med mc kring Lagaplan. Det var värre för fem år sedan. Då var där massor av bråk kring grillen.

Fördomar från passerande

Cajsa Lindquist och Melodie Skyring har bott hela sina liv i Bagarmosse­n. De är själva mest på ungdomsgår­den men visst, ” alla” hänger i centrum. Så de känner alla de grabbar som nu gör att hinder placeras ut. Det är inget ”knarkgäng”, de är inte ens högljudda i natten. Okej, kanske lite, ibland. Men mest är det förbipasse­rande som har fördomar och dömer, och tror att de unga männen är brottsling­ar bara för att de lever om.

– Fast det kanske är skönt om de gör så att bilar inte kommer in. Fatta, folk kör som dårar, jag är alltid rädd att bli påkörd när jag går här och lyssnar på musik i lurarna, säger Cajsa Lindquist.

Det är hemskt, det är inte så att man sover med fönstret öppet, om jag säger så.

 ??  ?? LAGAPLAN SKA BLI LAGLYDIGT. Här i
LAGAPLAN SKA BLI LAGLYDIGT. Här i
 ??  ?? VÄRRE FÖRR. Grillmästa­ren Fatih Karaca tycker att det var stökigare i Bagis centrum för fem år sedan.
VÄRRE FÖRR. Grillmästa­ren Fatih Karaca tycker att det var stökigare i Bagis centrum för fem år sedan.
 ??  ?? BRA BESLUT BLOCKA BILAR. Gunilla Åhlenius applåderar att Skarpnäcks torg, där hon bor, ska bli bilfritt.
BRA BESLUT BLOCKA BILAR. Gunilla Åhlenius applåderar att Skarpnäcks torg, där hon bor, ska bli bilfritt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden