Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

SÅ SKA UNGA SÄTTA DALEN PÅ KARTAN

- Jonna Claesson

Jag tänker att det ska knyta samman generation­er.

Med inspiratio­n från New York ska Humans of Dalen porträtter­a stadsdelen genom de som bor där och på så vis sätta Dalen på kartan.

Annalena Sandgren, boende i Dalen, fick idén om Humans of Dalen när hon började följa Instagramk­ontot Humans of New York. Humans of New York skapades av Brandon Stanton och är en fotoblogg med gatuporträ­tt och kortare intervjuer med människor från New York City.

– Jag ville göra någonting likadant men lokalt. När vi startade hemsidan Enskededal­enalen.org tyckte jag att det passade in och valde att starta projektet i samarbete med Stockholms stad och Enskede bibliotek, berättar Annalena Sandgren.

Humans of Dalen vill visa alla synvinklar ur Dalen och intervjua människor som bor i området eller personer som är på besök.

– Jag tänker att det ska knyta samman generation­er. De yngre får höra hur på de äldre människorn­as erfarenhet­er och de äldre får höra saker ur barn och ungdomars perspektiv. Det kan på sikt bidra till en trygghet i området, säger hon.

”Läskigt i början”

På tisdagar träffas åtta barn mellan 8 och 10 år, samtalar om vilka frågor de ska ställa till intervjupe­rsonerna de träffar och hur de ska få till de bästa fotografie­t.

– Till en början var det lite läskigt att gå fram och säga hej till folk bara sådär, men nu är det roligt, säger Lo Gauffin, 10 år.

Humans of Dalen har funnits i en månad och hittills har de träffat en rad intressant­a personer.

– Det roligaste var när vi träffade ambulansfö­rare. De var så himla roliga och vi fick ligga på deras brits och kolla blodtrycke­t. De gav oss bra material helt enkelt, säger Clara Schultz, 10.

Dagen till ära är åttaåriga Destiny Renner, 8 år, på besök för att porträtter­as.

– Jag fick svara på frågan om vilken superkraft jag ville ha, då svarade jag att jag skulle vilja kunna teleporter­a mig. Men nu när jag tänker efter hade jag nog velat bli ett djur, vilket som helst, säger hon.

Valter Berglin, 10, och Jack Waldén, 10 tycker det är skönt att gå runt och snacka med folk.

– Det är lite skönt att slip- pa lillasyste­r faktiskt, säger Walter.

– Man kan slappa och hoppas på att vi blir världskänd­a och får vara med i Lilla Aktuellt, tillägger Jack.

Utställnin­g och bok

Den 22 maj ska Humans of Dalen befinna sig i biblioteke­t i Dalen. Då kan den som vill komma dit och bli porträtter­ad.

– I slutet av sommaren kommer vi ha en utställnin­g och förhoppnin­gen är att även skriva en bok. Precis som Humans of New York, säger Anna-Lena Sandgren. Dagen till ära är åttaåriga Destiny Renner, 8 år, på besök för att porträtter­as.

 ??  ??
 ??  ?? intervjuar männSAMLAS. Innan barnen går ut och komma överens om iskor i Dalen samlas de för att intervjufr­ågor. HUMANS OF DALEN. Jack Walden, William, Clara Schultz, Luna Linn Sandgren,Lo Gauffin, Felicia Gustafsson, Destiny Renner och Tintin Doria...
intervjuar männSAMLAS. Innan barnen går ut och komma överens om iskor i Dalen samlas de för att intervjufr­ågor. HUMANS OF DALEN. Jack Walden, William, Clara Schultz, Luna Linn Sandgren,Lo Gauffin, Felicia Gustafsson, Destiny Renner och Tintin Doria...
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? HUMANS OF DALEN. Jack Walden, Destiny Renner, Tintin Doria och Felicia Gustafsson.
FOTO: LINDA GREN HUMANS OF DALEN. Jack Walden, Destiny Renner, Tintin Doria och Felicia Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden