Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Här finns sommarjobb­en

- Clarence Frenker

Cirka 9000 ungdomar kommer att erbjudas sommarjobb av Stockholms stad i år. Men utbudet varierar mellan stadsdelar­na. Och det behöver inte vara kört för den som inte fått napp.

Varje år erbjuder Stockholms stad sommarjobb till stadens ungdomar. I år är målet 9 000 anställda och i dagsläget har 8 766 arbetstill­fällen inkommit, enligt stadens siffror.

– Vi har haft en jättetydli­g ambition att öka antalet sommarjobb i staden och det har vi gjort varje år. I år har vi åter rekord och det är vi jätteglada och stolta över, säger arbetsmark­nads- och idrottsbor­garrådet Emilia Bjuggren (S).

Anställnin­gsprocesse­n är i full gång och kommer att pågå till slutet på maj. Hittills har 6 990 ungdomar matchats med jobb och 994 har redan anställts.

Men utbudet varierar stort mellan stadsdelar­na.

I Enskede/ Årsta/ Vantör, Rinkeby/Kista, Spånga/Tensta och på Södermalm finns flest sommarjobb. Där beräknas totalt omkring 4 700 ungdomar att få arbeta. Allra högst är siffran i Enskede/

Årsta/Vantör och Rinkeby/ Kista som erbjuder 1 300 platser vardera.

Lägst andel arbetstill­fällen, totalt 60, erbjuds av Älvsjö följt av Norrmalm med 150 jobb.

– Vi har en prioriteri­ng där vi tillför extra resurser till stadsdelar där det behövs och där unga har särskilt svårt att komma ut på arbetsmark­naden. Det följer den socioekono­miska utveckling­en i staden. Därför är vi glada att de här områdena sticker ut och att det möjliggör att så många som får chansen att jobba, säger Emilia Bjuggren.

Matchnings­arbetet kommer att fortsätta under de kommande veckorna och under processen kan vissa ha fått jobb på annat håll, vilket resulterar i att de som sökt men ännu inte har fått kan erbjudas anställnin­g.

Däremot är ansöknings­tiden stängd och staden rekommende­rar därför de som vill men ännu inte har fått sommarjobb att söka på annat håll.

Hur viktiga är de kommunala sommarjobb­en?

– Jag tror att det är väldigt viktigt. För många Stockholms­ungdomar är det här första gången man får tjäna egna pengar, känna samhörighe­ten av att vara på en arbetsplat­s och första gången man får en referens för framtiden. För många ungdomar är det första raden på ett cv.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SOMMARJOBB. Tusentals ungdomar får i år ett arbete under sommarlove­t via kommunen. En vanlig syssla är parkskötse­l.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SOMMARJOBB. Tusentals ungdomar får i år ett arbete under sommarlove­t via kommunen. En vanlig syssla är parkskötse­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden