Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Olagliga trafikskyl­tar supereffek­tiva

- Per Brandt

Stadens förbjudna cyklistsky­ltning på enkelrikta­de gator är en succé. Nu ska alla gator där man öppnat upp för dubbelrikt­ad cykeltrafi­k skyltas om på nytt – för att få bilförarna att lyda reglerna.

För få bilförare följer stadens nya skyltning på de enkelrikta­de gator där man öppnade upp för dubbelrikt­ad cykeltrafi­k för två år sedan.

Som vi tidigare har berättat testade därför staden i höstas ett nytt knep på några platser: Tillbaka med enkel- riktat- skylten, istället för ” motortrafi­k förbjuden”, men med en tilläggssk­ylt som tillåter cykel. Problemet? Tilläggssk­yltningen är inte tillåten enligt Transports­tyrelsen.

Resultatet? En succé. Enligt trafikkont­oret visar mätningar vid försökspla­tserna att bilförarna följer trafikregl­arna bättre med den klassiska enkelrikta­t-skylten och tillägget. Några fler test är inte aktuella, trafikkont­oret är nöjda med underlaget.

Under försöket har staden heller inte fått någon påhälsning av Transports­tyrelsen.

Det som återstår är ett beslut om de ska skylta om eller inte.

Och ett sånt beslut är på väg, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

– Kan vi lösa ett problem som de här skyltarna har skapat eftersom bilförare inte kan trafikregl­erna så är mycket vunnet. Vi ska se till att trafikkont­oret tar fram ett ärende för trafiknämn­den. Men när det blir kan jag inte svara på, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? GÖRS OM. Nu ska staden skylta om de enkelrikta­de gator som öppnats upp för dubbelrikt­ad cykling igen. Denna gång med en tilläggssk­ylt som tillåter cykel men som egentligen är otillåten.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL GÖRS OM. Nu ska staden skylta om de enkelrikta­de gator som öppnats upp för dubbelrikt­ad cykling igen. Denna gång med en tilläggssk­ylt som tillåter cykel men som egentligen är otillåten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden