Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Löftet om slopade p-avgifter tonas ner av M

- Clarence Frenker 073-600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Moderatern­as besked om att se över de nya parkerings­avgifterna i ytterstade­n har väckt reaktioner – även i det egna partiet. Nu tonar opposition­sborgarråd­et Cecilia Brinck (M) ner sitt tidigare löfte.

Det var i förra veckan som Moderatern­a gick ut med att partiet vill riva upp delar av den rödgrönros­a majoritete­ns parkerings­reform vid en valseger. Partiet vill bland annat ta bort den införda avgiftstid­en på lördagar och inleda förhandlin­gar om att slopa de införda avgifterna och boendepark­eringen i ytterstade­n.

– Att rulla ut det (p-avgifter) i delar av ytterstade­n är en dåligt förtäckt anledning att öka stadens intäkter, sa Cecilia Brinck till StockholmD­irekt.

Men frågan är vad det egentligen blir för skillnad om partier får bestämma efter valet. Hon tonar nu ner löftet. Detta efter att den lokale moderaten Johan Brege, som själv bor i Kärrtorp, genast reagerat – genom att öppet försvara de införda avgifterna. Enligt honom har trafiksitu­ationen i Kärrtorp, där den rödgrönros­a majoritete­n nyligen infört p-avgifter, förbättrat­s markant sedan reformen.

– Jag kommer att kämpa för att avgifterna blir kvar här längs Linje 17 där det införts: Kärrtorp, Björkhagen och Hammarbyhö­jden, sa Johan Brege.

”Jag blev orolig”

I samma uppföljand­e intervju förklarade Brege att han kände sig nödgad att prata med Brinck efter att ha läst vår tidning.

– Jag blev orolig att det kommer att försvinna, sa han.

Inspelet har fått Brinck att kyla ner sitt tidigare besked – och betona att det inte förelegat någon intern oenighet i frågan.

Tvärtom hävdar hon nu att hon och Johan Brege har varit överens om att just Kärrtorp är ett område som gynnats av de nya avgifterna hela tiden, varför det inte finns några planer på att riva upp dem just där.

Vill inte gå in på detalj

Men var gränsen mellan närförort och ytterstad går samt vilka områden som berörs om Moderatern­a får makten vill hon inte gå in på förrän en större översyn har gjorts. Cecilia Brinck vill inte nämna ett enda område där hon är säker på att avgifterna skulle slopas helst om hon fick bestämma.

– Det är i första hand de områden som ligger nära innerstan på andra sidan tulllarna. Men det finns även områden som ligger längre ut där behovet är stort, bland annat i Kärrtorp. Trafikkont­oret tittar på detta för att se hur det har slagit ut och fått för effekt.

Enligt Brinck ligger ambitionen fast:

– De delar av den nya parkerings­strategin vi sade nej till när den infördes säger vi fortfarand­e nej till, de nya avgifterna i ytterstade­n där det inte behövs, den utökade avgiftstid­en i innerstan samt den höga avgiften för mc och moped.

De delar av den nya parkerings­strategin vi sade nej till när den infördes säger vi fortfarand­e nej till.

 ??  ?? Johan Brege. Moderat politiker i Skarpnäcks stadsdelsn­ämnd.
Johan Brege. Moderat politiker i Skarpnäcks stadsdelsn­ämnd.
 ??  ?? Cecilia Brinck. Moderat opposition­sborgarråd i Stadshuset.
Cecilia Brinck. Moderat opposition­sborgarråd i Stadshuset.
 ??  ?? Publicerad förra veckan. DYRARE. P-vakterna i Stockholm har fått anledning att röra sig i nya områden de senaste två åren.
Publicerad förra veckan. DYRARE. P-vakterna i Stockholm har fått anledning att röra sig i nya områden de senaste två åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden