Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Klotterkon­stnär svårt skadad i terroratta­cken

- Christoffe­r Röstlund Jonsson Fotnot: Vi har sökt Saga Berlin för en egen kommentar och foto

Hyllade fotografen Saga Berlin låg bakom den uppmärksam­made konstkuppe­n på Personneba­det 2016. Ett halvår senare skadades hon svårt i terrordåde­t på Drottningg­atan. I tidningen Sex talar hon nu för första gången ut om traumat, de skyhöga böter hon döms till, och de dubbla rättegånga­rna.

– Min kränkning av det offentliga rummet värderas till förmodlige­n 70 000–80 000 kronor, medan en gammal tant som var nära att bli överkörd får höra att hon är värd 10 000 kronor.

Det säger Saga Berlin om hur det är att delta i två rättsproce­sser parallellt: dels som offer för terroriste­n Rakhmat Akilovs attack den 7 april 2017, dels som misstänkt för grov skadegörel­se av en simbassäng. Det är journalist­en Ika Johannesso­n på tidningen Sex som fått en exklusiv intervju med den omtalade fotografen Berlin, känd under artistnamn­et Niceguzz, där hon pratar om livet efter Drottningg­atan.

Hägerstens­åsens populära utomhusbas­säng Hägerstens­badet, i folkmun kallat Personneba­det, förstördes av klotter i oktober 2016. Enligt staden skulle det gå på 650 000 kronor att sanera. Men StockholmD­irekt var först med att avslöja att det hela var ett konstverk kallat ”Uppfinn nått eller dö” av Saga Berlin, som tillsamman­s med sina medhjälpar­e greps på plats under uppförande­t. Händelsen fick stor medial uppmärksam­het.

Enligt henne själv hade hon redan bokat en sanering som skulle ta bort verket efter att det dokumenter­ats, något som inte godtogs av stadens tjänstemän då sådant måste gå genom offentlig upphandlin­g. Och då blev notan betydligt högre.

I Sex-artikeln pratar hon om hur absurt hon upplever det att försäkring­sbolag bråkar om hennes färdtjänst, trots att lastbilen krossade hennes ben och gav henne flera hjärnskado­r. Sviter hon lider av än idag, mer än ett år efter terroratta­cken.

– Det gör att människovä­rdet känns som en prutt. Ställ det i relation till den här fucking poolen. 200 sidor förundersö­kning där de yrkar på fyra års fängelse för mig.

Att det blev just Hägerstens­åsens utomhusbas­säng, förklarar hon så här:

– Idén fick jag när jag såg poolen vara målad en gång. Jag har verkligen inte velat skada platsen, tvärtom, jag har velat göra den jättevacke­r.

Den nerklottra­de poolen både upprörde och roade de närboende. Bland annat tyckte vissa att man skulle bevara Saga Berlins konstverk.

– Jag har alltid sagt att jag ska betala, från början till slut. Problemet är bara att de offerter som staden tog in givetvis var mycket dyrare än den sanering som jag hade beställt. Det får jag försonas med. Skadestånd­et, alltså saneringen, kommer antagligen att landa på 250 000 kronor. Ovanpå det blir jag också dömd till dagsböter på förmodlige­n 70 000–80 000 kronor.

När StockholmD­irekt ringer Jonas Fager på Fastighets­kontoret, visar det sig dock att stadens skadestånd­skrav i dagsläget är högre än så: 407 950 kronor, inklusive moms.

Saga Berlin säger i artikeln att hon vägrar nämna gärningsma­nnen Akilov vid namn då hon tycker att han fått för mycket uppmärksam­het, och att hennes identitet blivit ”kapad av terror”. Hon säger också att hon upplever att rättssyste­met svikit Drottningg­atan-offren: ”Jag har fått kriga för att få traumabear­betning från mitt försäkring­sbolag, för Landstinge­t erbjuder det inte ens”.

Hennes eget åtal för konstkuppe­n pågår ännu. Den fyra månader långa rättegånge­n mot Akilov, där Berlin vittnat, är över. Dom väntas den 7 juni. Då får hon även veta vad hon får för skadestånd som terroroffe­r.

– De har yrkat på det högsta i Sveriges historia, 175 000 för mig. Det räcker nästan till att tvätta poolen! Man skulle kunna skratta åt det om det inte var så jävligt, säger Saga Berlin till Sex.

Tidningen Sex finns i utvalda butiker i Stockholm nu. Ute överallt den 24 maj.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? KLOTTER ELLER KONST? Så här såg Hägerstens­badet på Personnevä­gen ut i oktober 2016.
FOTO: YLVA BERGMAN KLOTTER ELLER KONST? Så här såg Hägerstens­badet på Personnevä­gen ut i oktober 2016.
 ??  ?? PUBLICERAT. Klotter i Hägerstens­badets bassäng visade sig vara ett konstverk.
PUBLICERAT. Klotter i Hägerstens­badets bassäng visade sig vara ett konstverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden