Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Söderkroge­ns nya klavertram­p

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Om man serverar alkohol på en plats där man inte får vara så är det inte tilllåtet.

Förra året polisanmäl­des och dömdes Bananas för att ha smackat upp en uteserveri­ng utan lov. Nu har ägaren gjort det igen – något som kan äventyra restaurang­ens alkoholtil­lstånd.

Det var i fjol som Bananas på Skånegatan satte upp en uteserveri­ng runt ett träd, utan tillstånd. Staden polisanmäl­de då ägaren Jakub Vávra, som dömdes till dagsböter på 15 000 kronor för brott mot ordningsla­gen.

Nu har det hänt igen. Lagom till att sommarsole­n tittat fram har Bananas placerat ut bord och stolar på båda sidor om restaurang­ens husfasad. Men inte heller denna gång finns något beviljat tillstånd att nyttja marken – det löpte nämligen ut i oktober 2017.

Inte hunnit

Ulrika Falk, enhetschef på upplåtelse­enheten som är remissinst­ans och har veto när polisen bedömer ansökninga­r om markupplåt­else, säger att man ännu inte hunnit se över årets ansökan på grund av tidsbrist.

Får det någon konsekvens att Bananas redan öppnat en uteserveri­ng utan tillstånd när ni väl ska bedöma deras ansökan?

– Det är lite tidigt att säga, de flesta missköter inte det här men Bananas sticker ut så det finns kanske anledning att ta upp det här fallet till extra diskussion.

Blivit polisanmäl­da

Bananas har nu återigen polisanmäl­ts för brott mot ordningsla­gen. Men den här gången är det inte säkert att det bara slutar med böter. Enligt Carina Cutlip, tillstånds­enheten, kan Bananas nu också riskera sitt alkoholtil­lstånd.

– Om man serverar alkohol på en plats där man inte får vara så är det inte tillåtet, om de dessutom skulle fortsätta med det nu så kommer vi ifrågasätt­a om de är lämpliga att ha serverings­tillstånde­t.

Ägaren Jakub Vávra me- nar dock att Bananas redan har fått tillstånd, och hänvisar till serverings­tillstånde­t. När han får påtalat att det krävs ett särskilt tillstånd för nyttjande av marken, reagerar han med förvåning.

– Jaha, ja det var mer än vad jag vet. Jag upplever att jag har fått ett ja.

Han hänvisar till ett mejl från staden där en tjänsteman på upplåtelse­enheten skriver att ytan vid Katarina Bangata ska byggas om men att det går bra att har kvar uteserveri­ngen till hösten. En förklaring som Ulrika Falk, upplåtelse­enheten, inte köper.

– Mejlet rör ju uteserveri­ngen som ligger i allén. Och det krävs alltid ett formellt tillstånd från polisen. Som ägare är det hans skyldighet när han bedriver verksamhet på annans mark att också inhämta korrekt tillstånd för det.

Jakub Vávra säger att det kan röra sig om ett missförstå­nd.

– Skulle det vara så att vi inte har tillstånd så plockar vi bort uteserveri­ngen och väntar in det. Vår avsikt är att följa lagen.

 ??  ?? Jakub Vávra.
Jakub Vávra.
 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? ANMÄLD. Söderkroge­n Bananas och ägaren Jakub Vávra hamnade i blåsväder i fjol då en uteserveri­ng smackats upp utan tillstånd. Nu har det hänt igen.
FOTO: SOPHIE STIGFUR ANMÄLD. Söderkroge­n Bananas och ägaren Jakub Vávra hamnade i blåsväder i fjol då en uteserveri­ng smackats upp utan tillstånd. Nu har det hänt igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden