Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Kaféjobb som öppnar dörren till arbetslive­t

SATSNING. 28 unga får jobb på Café Påtår – många ensamkomma­nde

- Eva Tonström

Café Påtår i Enskede startade för fyra år sedan för att ge ungdomar arbete. Hittills har hälften av de som jobbat i kaféet fått jobb på andra ställen.

Alldeles intill t-banestatio­nen Sandsborg ligger Café Påtår. Det startade 2015, med en testsommar 2014, och har sedan dess hjälpt många ungdomar och unga vuxna att få sitt första jobb.

En stor del är ensamkomma­nde ungdomar, men inte alla, och det är blandat killar och tjejer. Och deras koncept fungerar.

– När vi har frågat runt bland ungdomarna visar det sig att ungefär hälften av alla som har jobbat på Påtår har fått jobb på andra ställen efteråt. Här får de arbetserfa­renhet, ett intyg och en referens och det är mycket värt, säger Yakoob Ramazani, ungdomscoa­ch och kaféansvar­ig på Humana Familjestö­dsgruppen.

En av killarna, Younes, jobbar numera extra på McDonalds parallellt med studier och har även hunnit jobba en sväng på kafé på Skansen.

– Det är roligt, man får träffa folk, säger han.

– Genom det här visar vi andra företag att det är värt att ge de här ungdomarna en chans. Det är roligt att se utveckling­en, att det fungerar, säger Yakoob.

Gemensamt för de som jobbar på Påtår är att de har, eller har haft, kontakt med Humana Familjestö­dsgruppen, som driver kaféet. Företaget jobbar, på uppdrag av staden, med placeringa­r av barn och unga i familjehem eller jourhem, och ordnar kontaktfam­iljer. I år kommer 28 ungdomar i åldern 16-21

Genom det här visar vi andra företag att det är värt att ge de här ungdomarna en chans.

år få jobba två veckor var. Under maj månad får de utbildning, då är fiket öppet oregelbund­et, och 6 juni går de på sitt schema. Då är det öppet varje dag 10-17 fram till mitten av augusti.

I arbetsuppg­ifterna ingår allt man måste klara för att driva ett kafé, alltså även kunna hantera en espressoma­skin.

– Jag vill att det ska vara så likt som möjligt vilket kafé som helst inne i stan. Där kan det bli väldigt stressigt när det är mycket folk, säger Yakoob.

Därför brukar han gå runt och dela ut gratis kaffekupon­ger och sätta upp lappar på anslagstav­lor för att locka gäster. När solen gassar behövs inte det, då blir det snabbt fullt på uteserveri­ngen ändå.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? REDO. Benjamin, Abdullah, Ali och Younes med arbetsleda­ren Yakoob Ramazani i mitten. ”Det känns bra. Det är roligt och man får träffa folk” säger killarna. En av dem siktar på att få jobb på en av de stora kaffekedjo­rna, en annan vill jobba som...
FOTO: LINDA GREN REDO. Benjamin, Abdullah, Ali och Younes med arbetsleda­ren Yakoob Ramazani i mitten. ”Det känns bra. Det är roligt och man får träffa folk” säger killarna. En av dem siktar på att få jobb på en av de stora kaffekedjo­rna, en annan vill jobba som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden