Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Treåringar rymde från förskola – ingen märkte

En kvinna hittade nyligen tre små barn som promenerad­e omkring själva i närheten av Dalens allé. De hade lämnat en av kommunens förskolor i Dalen – utan att personalen märkte det.

- 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Tre barn – två och tre år gamla – försvann nyligen från en av kommunens förskolor i Dalen utan att personalen märkte det. Men chefen tonar ner händelsen.

En kvinna hittade nyligen tre små barn som promenerad­e omkring helt själva mellan Hagtornsgå­rden och Lönngården, i närheten av Dalens allé. De berättade för henne att de hade ”tappat bort sin mamma och pappa” och två av barnen visade henne var de bodde.

Saknade inte barnen

De gick runt till flera förskolor i området innan de till slut kom rätt, men personalen verkade inte ens ha märkt att de tre barnen varit försvunna, enligt kvinnan.

– Barnen hade hunnit gå så pass långt att personalen inte kunde se eller höra dem. Det är obehagligt med tanke på alla bilar och moppar som kör i Dalen, och att de kunde följa med en främmande person utan att någon märkte det, säger hon till tidningen.

Hon har anmält händelsen till stadsdelen.

Barnen lämnade förskolans område, som ligger inne på en av kvartersgå­rdarna, genom att gå ut genom en av gångarna.

– Det var ett av barnen som ville visa sina kompisar var han bodde. De är vana att röra sig i det här området och bor alldeles i närheten, så de var inte vilse på något sätt. Men självklart ser vi allvarligt på det här, säger chefen för förskolan, Gunilla Hammarströ­m.

”Ingen var skärrad”

Hon medger att personalen inte visste att de varit borta när kvinnan kom och lämnade dem.

– De hade precis setts leka på gården så ingen märkte när de försvann. Men barnen var inte skärrade eller oroliga när de kom tillbaka och föräldrarn­a blev inte upprörda, säger hon.

Händelsen betraktas inte som en rymning av förskolan, eftersom barnen var borta så kort tid och befann sig i närheten, enligt Gunilla Hammarströ­m. Därför har det inte rapportera­ts in som en incident. De har dock gått igenom sina rutiner internt.

Efter att artikeln publicerat­s på Stockholmd­irekt hörde förskolech­efen av sig och säger nu att de har rapportera­t in händelsen till staden. Eva Tonström

De är vana att röra sig i det här området och bor alldeles i närheten, så de var inte vilse på något sätt. Men självklart ser vi allvarligt på det här.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? RYMDE. Barnen var på vift i Dalen utan att förskolepe­rsonalen märkte nåt.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN RYMDE. Barnen var på vift i Dalen utan att förskolepe­rsonalen märkte nåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden