Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

DRAMATIK P PLANEN

Kulturhuse­t Stadsteate­rn och Dramaten drabbade samman på Kärrtorps IP.

- Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se

I måndags avgjordes svensk scenkonsts El Clásico. Dramaten mötte Kulturhuse­t Stadsteate­rn på Kärrtorps IP. Och trots att teatrarna kommit närmare varandra efter #Metoo-upproret togs fotbollsma­tchen på stort allvar.

Kungliga Dramatiska Teatern i svarta tröjor. Kulturhuse­t Stadsteate­rn i röda. Stämningen går nästan att ta på. Tidigare har den årliga fotbollsma­tchen hållits på Stadshagen­s IP eller på Gärdet, men i år var det dags att pröva Kärrtorps IP. Förra året vann Dramaten, och Kulturhuse­t Stadsteate­rn är riktigt sugna på revansch.

– I år har vi ett mycket starkare lag och vi har tränat inför det här en gång i veckan. Alla tar det väldigt seriöst, berättar Agnes Leijonhiel­m som är publikvärd på Kulturhuse­t Stadsteate­rn.

När matchen väl är står Pierre Bramstedt, scenkonstt­ekniker på Kulturhuse­t Stadsteate­rn, vid sidlinjen och agerar tränare och dirigerar spelarna.

– Den här matchen har en bisarr prestige, men det är roligt, säger han utan att släppa blicken från matchen som börjat.

Närmare varandra

Sakta men säkert börjar läktaren fyllas med entusiasti­sk publik. Agnes Rase och AnnSofie Rase är skådespela­re på Kulturhuse­t Stadsteate­rn och sitter och hejar på sitt lag. De berättar att höstens #Metoouppro­r har gjort att teatrarna kommit varandra närmare. I och med #tystnadtag­ning har artistklub­barna från respektive teater träffats för att diskutera och peppa varandra. Ett samarbete har börjat utvecklas mellan de två rivalerna och man har lärt känna varandra.

– En gång var vi på Dramatenba­ren och en annan gång bjöd vi dem på Fotografis­ka. Vi har delat med oss av våra erfarenhet­er och möjlighete­r i branschen, och det är kul att kunna bryta den här muren som tidigare funnits, säger Ann-Sofie.

Samtidigt skanderar anhängare till det röda laget sin hejaramsa: ”Sergels torg är mitt i stan, ingen vill till Nybroplan!”. Så lite rivalitet finns det allt bland de två anrika teatrarna.

”Det ska vara lite krig”

Borta vid sidlinjen igen. Tuffa närkamper pågår, och trots antalet begåvade skådespela­re är det inte snack om någon filmning. Ellen Jelinek och Tanja Lorentzon från Dramaten väntar på sin tur att bli inbytta. De har varit med och spelat matchen flera gånger tidigare, och tycker att det är bättre stämning i år jämfört med förra året. Efteråt ska alla träffas på en bar i Kärrtorps centrum.

Kan man säga att det här är svensk scenkonsts El Clásico?

– Ja, det är inget mindre än så, säger båda enstämmigt.

Tanja blir inbytt och rusar in på plan. Även Ellen tar upp det samarbete som startat mellan artistklub­barna och lyfter det positiva med det.

– Vi är otroligt sunda konkurrent­er, men matchen är som teatern, på blodigt allvar men roligt. Det ska vara så här, lite krig, säger Ellen och ler.

Efter 80 intensiva minuter med flera drickpause­r på grund av det varma majvädret, går Dramaten segrande ur duellen även i år. Slutresult­at skrivs till 3–2.

Den här matchen har en bisarr prestige, men det är roligt

 ??  ?? et Kulturhus Agnes Stads teaterns lm och Leijonhie , Rimbléus Annika taggade inför avspark.
et Kulturhus Agnes Stads teaterns lm och Leijonhie , Rimbléus Annika taggade inför avspark.
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? REVANSCHSU­GNA. Kulturhuse­t Stadsteate­rns spelare taggar till inför matchen.
FOTO: ERIK SIMANDER REVANSCHSU­GNA. Kulturhuse­t Stadsteate­rns spelare taggar till inför matchen.
 ??  ?? SUPPORTING ACTORS. Ann-Sofie Rase och Agnes Rase, båda skådespela­re på Kulturhuse­t Stadsteate­rn, sitter och hejar på läktaren.
SUPPORTING ACTORS. Ann-Sofie Rase och Agnes Rase, båda skådespela­re på Kulturhuse­t Stadsteate­rn, sitter och hejar på läktaren.
 ??  ?? EFTERTRAKT­AD. Den teater som tar hem vinsten får ta med sig den eftertrakt­ade pokalen och vaka över den fram tills nästa år.
EFTERTRAKT­AD. Den teater som tar hem vinsten får ta med sig den eftertrakt­ade pokalen och vaka över den fram tills nästa år.
 ??  ?? INGA FILMNINGAR? Matchen bjuder på tuffa närkamper och spelarna ger allt för att vinna den åtråvärda pokalen.
INGA FILMNINGAR? Matchen bjuder på tuffa närkamper och spelarna ger allt för att vinna den åtråvärda pokalen.
 ??  ?? PEPP. Dramatens har färre avbytare än motståndar­na men tar tog trots det hem vinsten även detta år.
PEPP. Dramatens har färre avbytare än motståndar­na men tar tog trots det hem vinsten även detta år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden