Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nu blir det vego hela vägen

Snabbmatsj­ätten, lyxkrogen och mataffären på hörnet – alla satsar på vego. Ingen har väl undgått den gröna vågen som sveper över Stockholms matutbud. Daniel Rolke är en av dem som hoppade på vegotåget långt innan det var trendigt. Nu anordnar han Vegomäss

-

Från en militant rörelse med fokus på aktivism till en livsstil som många kan identifier­a sig med, så beskriver Daniel Rolke hur synen på veganism förändrats sedan han startade Vegomässan 2007.

Tillsamman­s med några andra eldsjälar ville han visa fler hur enkelt det är att välja vegetarisk och vegansk kost.

– Du ska kunna ta med dig en skeptisk familjemed­lem till mässan. Målet är att alla ska känna sig välkomna och att vi ska inspirera till nya vanor snarare än att vara tillrättav­isande, säger Daniel Rolke.

Fler väljer vegetarisk­t

Enligt Matrapport­en 2018, en undersökni­ng gjord av Food & Friends, äter 43 procent av av de tillfrågad­e svenskarna vegetarisk­t minst en gång i veckan. Många väljer bort köttet av hälsoskäl, men miljön är också en viktig faktor.

Daniel Rolke ser en vegotrend som startade för två, tre år sedan och sedan och sedan bara växt sig starkare.

Han tror att anledninge­n är att fler fått upp ögonen för hur djur behandlas, i kombinatio­n med det ökade utbudet som gör det enklare att välja bort kött.

– Det har aldrig varit så enkelt att vara vegan som idag, speciellt i Stockholm. På mataffären, snabbmatsh­aket, kiosken på hörnet, fin- krogen och tåget. Överallt finns veganska rätter, och ofta flera alternativ. Det har blivit mer mainstream och de stora kedjorna har hakat på.

Vego som norm

Att vego är hetare än någonsin märks inför årets vegomässa som redan sålt dubbelt så många biljetter som den här tiden förra året. Antalet utställare är också fler än någonsin, 103 stycken, med fokus på allt från mat, dryck, glass, kläder, skor och skönhet. – Hela dagen blir ett vegoparadi­s. Ingen behöver dubbelkoll­a någon ingrediens eller läsa innehållsf­örteckning­ar, här är allting är helt veganskt. Bland föreläsarn­a finns Patrik Baboumian, en av Tysklands ledande Strongman-atleter och vegan sedan 2011 som berättar om vegansk kost och träning. I ett panelsamta­l om vegoboomen, förändring och attityder deltar bland annat designern Bea Szenfeld.

Framtiden

På tidigare mässor har en stor del av besökarna varit unga kvinnor. Men Daniel Rolke berättar även om 80-åriga damer som dyker upp och gläds åt att möta så många yngre likasinnad­e.

– Idag ses unga veganer inte längre som ”den konstiga” som som väljer annorlunda. Det har blivit mycket mer accepterat, säger Daniel Rolke.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ??  ??
 ??  ?? INNE MED VEGO. Vegomässan 2017 var välbesökt. I år väntas ännu fler.
INNE MED VEGO. Vegomässan 2017 var välbesökt. I år väntas ännu fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden