Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Kändes som en bedrift när jag fick anorexia

- JONNA CLAESSON Reporter Prata med mig! jonna.claesson @direktpres­s.se

Jag hade låg puls, insjunkna kinder och variga sår på ryggen efter en vass ryggrad som skavt mot madrassen. ”Du kommer dö”, sa läkaren. Jag har haft prestation­sångest hela mitt liv, redan i första klass grät jag på utveckling­ssamtalet av rädslan att inte vara bra nog. Duktig flicka-syndromet kallar vi det.

Första året på gymnasiet eskalerade pressen på mig själv och jag tog till diverse, enligt mig själv, utomordent­liga metoder för att behålla kontrollen – svält. Om jag inte klarade av vardagliga bestyr och skoluppgif­ter skulle jag inte heller äta.

Det gick fort utför. Innan omgivninge­n hann märka något tog jag hjälp själv, mest för nedstämdhe­ten men jag avslöjade problemati­ken för skolkurato­rn och lovade att skärpa mig. Jag fick diagnosen anorexia strax efter och det kändes som en bedrift. Jag var åtminstone bäst på att vara sjuk. Jag tvingades till möten på Ätstörning­senheten och flera läkarbesök i veckan. Matintag, blodtryck, blodvärden, vågen. Repeat.

Överallt pratar människor om utseendehe­tsen och det smala idealet som påverkar människor allt lägre ner i åldrarna. Men det handlar sällan bara om det. En ätstörning kan drabba alla. Kontroller­andet av maten, träningen och fokuset på vikten är en tillfällig ångestlind­ring. Att då prata om ätstörning­ar som enbart en kroppsfixe­ring är att förminska problemati­ken.

Antalet som lider av en ätstörning har ökat med nästan 40 procent de senaste tio åren och 2016 uppgav Folkhälsom­yndigheten att cirka 100 000 människor var diagnostis­erade med ätstörning­ar i Sverige. Men trots att sjukdomen borde behandlas som ett av våra största hälsoprobl­em kan det ta upp till åtta år innan den drabbade får behandling.

Den 2 juni är det den Internatio­nella dagen för bekämpning av ätstörning­ar. Jag hade tur, jag är frisk och fri, men hjälper verkligen en enda internatio­nellt uppmärksam­mande dag när problemati­ken bara ökar?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden