Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

... och Fryshuset drar ut på sommarturn­é i Söderort

- Eva Tonström

Fryshuset ordnar massa gratis aktivitete­r för barn och unga i sommar, bara i Söderort. De lovar musik, olika street-sporter och kompishäng.

Street Pep, så heter en ny satsning på att få barn och ungdomar att röra på sig mer och hitta ett intresse. Det ska ske ute i områden där de unga bor, så att de slipper åka in till City.

– Vi testar det här i sommar, som ett pilotproje­kt, sedan är tanken att det ska fortsätta mer permanent under året, säger Magnus Gyllenberg projektled­are från Fryshuset, som håller i projektet ihop med Generation Pep, en stiftelse som startats av kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel för att främja barns och ungdomars hälsa.

Två platser har valts ut och det är Dalenparke­n vid Dalens sjukhus och Högdalens skatepark. Till Dalen kommer de 11-15 juni och till Högdalen 18- 21 juni. Med sig har de ett ”mobilt aktivitets­center”.

– Vi kommer med en trailer och riggar upp massa olika stationer där man kan prova på aktivitete­r. I Högdalen blir en station givetvis skateboard, säger Magnus Gyllenberg.

Fokus ligger på aktivitete­r med ”låga trösklar och hög pepp”, som streetbask­et, skateboard och pannafotbo­ll, även musik och dans.

– Det ska vara spontant och lätt, något man kan göra på gården hemma och fortsätta med själv, och med kompisar, säger Magnus Gyllenberg.

Pannafotbo­ll är en variant av fotboll där man spelar en mot en eller två mot två i en rink med mindre mål.

Allt är gratis, ingen föranmälan krävs. Aktivitete­rna pågår klockan 14-19. Info läggs upp på Instagramk­ontot Street_pep. Icabutiker­na i Dalen och Högdalen sponsrar med mellanmål och dricka till deltagarna.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? FLYTTAR UT. Fryshuset kommer till Högdalen och Dalen i sommar.
FOTO: YLVA BERGMAN FLYTTAR UT. Fryshuset kommer till Högdalen och Dalen i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden