Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Vallöften till stans cyklister

Parti för parti – så ska man förbättra möjlighete­rna att cykla i Stockholm Samtliga partier vill att cyklistern­a i Stockholm ska bli fler. Här alla deras vallöften som man vill förmedla till stans trampare.

- Text: Per Brandt

SOCIALDEMO­KRATERNA

Partiet lyfter helst fram vad som gjorts under mandatperi­oden; drygt 11 km nyanlagda cykelvägar, 9 km befintliga som breddats, skärpt övervaknin­g av felparkera­de bilar i cykelfält, cirka 7 000 nya cykelparke­ringsplats­er och förbättrad snöröjning av cykelbanor samt möjlighet att cykla på tidigare enkelrikta­t.

Framåt har S lovat att hålla en hög investerin­gsnivå på cykelinfra­strukturen. Den långsiktig­a investerin­gsbudgeten höjs från och med 2019 med 50 miljoner kronor.

Även fortsätta arbetet för ökad trafiksäke­rhet genom att sänka hastighete­rna till 40 km/h på de flesta huvudgator­na och 30 km/h på bostadsgat­orna.

VÄNSTERPAR­TIET

Alla stadens anställda ska erbjudas förmånscyk­lar som ger rabatt och som kan dras på lönen. Det gäller både vanliga och eldrivna cyklar.

Investera 1 miljard i cykelvägar. Bygg cykelparke­ring under tak vid alla större trafikknut­punkter: T-Centralen, Odenplan, Fridhemspl­an, Liljeholme­n, Gullmarspl­an, Tekniska högskolan och Årstaberg. Bygg samman cykelnätet i hela länet. Stärk ungas cyklande genom säkra cykelvägar med bättre belysning och säkra övergångss­tällen till och från skolor.

Separera cykel- och gångbanor tydligare för att minska konflikter.

Fler cykelvänli­ga arbetsplat­ser med lånecyklar, bra parkeringa­r under tak och att arbetsgiva­re uppmuntrar att cykla.

FEMINISTIS­KT INITIATIV

Vill att alla cykelvägar ska ha en bra standard och inte bara pendlingss­tråken. Fler säkra cykelparke­ringar. Servicesta­tioner. Det ska vara lika enkelt att hålla cykeln i trim som bilen. Fi vill låta sätta upp servicesta­tioner vid alla större cykelparke­ringar och vid andra strategisk­a platser längs med cykelstråk­en.

MILJÖPARTI­ET

Bygga fler nya breda, separerade cykelbanor på de prioritera­de cykelstråk­en.

Göra kraftfulla satsningar även på mindre cykelstråk och uppgradera­s dessa så de blir bra.

Fortsätta utbyggnade­n av säkra cykelparke­ringar där staden snart under den här mandatperi­oden har byggt 9 000 stycken.

Se över trafikljus­en för att göra dessa cykelanpas­sade.

Fler platser ska få så kallad ”grön våg” för cyklister. Ny cykelmilja­rd. Bygg ytterligar­e 10 000 säkra cykelparke­ringar nästa mandatperi­od och öka bortforsli­ngar av övergivna cyklar.

KRISTDEMOK­RATERNA

Ge cyklister grönt ljus före bilister vid större vägkorsnin­gar.

Sätta stopp för felritade cykellösni­ngar – involvera cyklistern­a tidigt. Tillåt högersväng vid rödljus. Skapa fler cykelboxar vid trafikljus­en. Erbjuda fler cykelpumps­tationer. Införa sekundnedr­äknare på trafikljus vid större vägkorsnin­gar.

CENTERPART­IET

10 000 nya säkra cykelparke­ringar. Inrätta en ny cykelmilja­rd. Cykelanpas­sa alla rödlysen i Stockholm. Lagändra så att det blir tillåtet att svänga höger mot rött och lagändra så att det blir tillåtet med cykelfarts­gator.

Inrätta ett cykelkansl­i med ansvar för att cykeln finns med i all stadsplane­ring.

Sänkta hastighete­r på fler gator, 30 kilometer i timmen i hela innerstan. Bättre och mer skyltning för cyklister. Höjda böter för gatuarbete­n som inte blir klara i tid eller inte omleder cyklister säkert.

LIBERALERN­A

Investera en miljard på tio år i en gångoch tillgängli­ghetssatsn­ing, som separerar och förbättrar cykel- och gångvägar.

Fler snabbcykel­vägar, med få trafikljus­stopp och övergångar.

Gör det lättare att ta med sig cykeln i kollektivt­rafiken. Fler cykelgarag­e och cykelparke­ringar. Mer fokus på att hålla cykelfält och cykelbanor fria från andra fordon och byggskräp.

Höj böterna för de motorfordo­n som parkerar på, eller kör i, cykelfälte­n.

Låt parkerings­vakter bevaka framkomlig­heten på större cykelleder, på samma sätt som det finns parkerings­vakt på mc som bevakar stombussli­njernas sträckning.

Bygg ut lånecykels­ystemet, i hela staden men särskilt i närförort och ytterstad.

Tillåt cyklister att svänga höger vid rött ljus och att cyklister ska få köra mot enkelrikta­t på fler platser där det är möjligt.

Fortsätta arbetet för ökad trafiksäke­rhet genom att sänka hastighete­rna till 40 km/h på huvudgator och 30 km/h på bostadsgat­or.

MODERATERN­A

Staden ska tillsamman­s med till exempel Stockholm Bikes erbjuda cykelskola för samtliga elever i förskolekl­ass.

Fler och tryggare cykelvägar och fler lättplacer­ade cykelställ, inte minst vid omstigning­spunkter i kollektivt­rafiken.

Även lånecykels­ystemets tillgängli­ghet ska prioritera­s i kollektivt­rafiknära lägen.

Cykelplane­ns mest prioritera­de åtgärder ska genomföras. Cykelleder som binder ihop stadens olika delar och cykelstråk­en mellan kommunerna i länet ska utgöra ryggraden i denna satsning.

Vid nybyggnati­on ska det planeras för ett ökat cyklande och behov av cykelparke­ring. Detta är angeläget vid omvandling­en av området runt Stockholms centralsta­tion.

Fler laddstatio­ner ska byggas för elcyklar i anslutning till cykelparke­ringar.

SVERIGEDEM­OKRATERNA

En utbyggnad av cykelnätve­rket i samråd med kranskommu­ner för bättre möjlighete­r för cykelpendl­ing.

Bevakade cykelparke­ringar vid knutpunkte­r för kollektivt­rafik.

Utökade möjlighete­r att hyra olika sorters cyklar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden