Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nya ölet från Sjöstan – bryggt på avloppsvat­ten

- Sophie Stigfur

Avlopps-öl, kan det vara nåt? Det tror i alla fall ett bryggeri i Hammarby Sjöstad, som hoppas att öl bryggt på renat avloppsvat­ten ska bli nästa stora hajp.

Det är IVL Svenska Miljöinsti­tutet som har initierat tillverkni­ngen av den nya ölen. Detta för att påvisa hur rent vatten man faktiskt kan få fram idag genom att rena avloppsvat­ten, något som är nödvändigt för miljön, berättar Staffan Filipsson, projektled­are för vattenreni­ng på IVL Svenska Miljöinsti­tutet.

– Vi hoppas kunna bryta ned det emotionell­a motståndet mot att dricka avloppsvat­ten. Att lansera det i form av öl ser vi som ett bra första steg, vi tänker att det är en kundgrupp som inte är rädda att testa.

Enligt Staffan Filipsson bör renat avloppsvat­ten kunna användas i mycket större utsträckni­ng, istället för renat havsvatten, som är fallet i dag – vilket kräver mycket mer energi att framställa. Avloppsvat­ten är en klimatsmar­t källa i en värld som hotas av ökade problem med vattenbris­t, menar han.

2 000 liter

Bryggmästa­re Christoffe­r Thurgesson på Carnegiebr­yggeriet i Hammarby Sjöstad, var inte sen att nappa på idén. Bryggeriet håller just nu på att framställa 2 000 liter avloppsöl med namnet PU: REST som kommer att finnas till försäljnin­g på de sju Systembola­g som ligger närmast Sjöstan från och med 2 juli.

– Vi gillar utmaningar och försöker tänka på hållbarhet och miljön så mycket vi kan. Vi hoppas att folk kan tänka sig att prova, kvalitén på vattnet är perfekt, som destillera­t vatten.

Vattnet som används kommer från Hammarby Sjöstadsve­rk, och har tillsamman­s med ekologisk malt och humle, alltså resulterat i världens första öl på avloppsvat­ten.

Men, hur smakar det egentligen? Tja, supergott, om man ska tro Christoffe­r.

– Vi har tagit fram en klassisk ren krispig öl i nordtysk pilsner-stil, med lite högre beska och mindre sötma än ljus lager. Vi hoppas att folk ska tycka om den, så kanske vi kan fortsätta.

 ?? FOTO: MARIA CRUSEMAN ?? PIONJÄR. Öl bryggt på avloppsvat­ten är ett första steg för att bryta ned det emotionell­a motståndet mot att dricka vätskor som kommer från toaletten, hoppas IVL Svenska Miljöinsti­tutet.
FOTO: MARIA CRUSEMAN PIONJÄR. Öl bryggt på avloppsvat­ten är ett första steg för att bryta ned det emotionell­a motståndet mot att dricka vätskor som kommer från toaletten, hoppas IVL Svenska Miljöinsti­tutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden