Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Matbutik får väggmålnin­g lagom till lokal gatufest

- Jonna Claesson

Inför Hökarängen­s dag arrangeras en rad olika projekt i stadsdelen. Bland annat förgyller konstnärer fasaden på matbutiken Matdax med nya väggmålnin­gar.

I helgen är det dags för Hökarängen­s dag, en fest för alla som bor och vistas i Hökarängen. Under veckan har en rad olika aktivitete­r och projekt inletts som en förfest till själva evenemange­t på lördag 26 maj.

– Förra lördagen var det invigning, då hade vi middagsbju­dning och diskussion­er, på söndagen hade vi en cykeldag där vi hade tagit fram en karta på olika cykelstråk i Söderort och i veckan har vi haft utomhusbak­ning för barn, säger Jens Strandberg på Bomassan.

Parallellt med aktivitete­rna har en utställnin­g på gågatan satts upp. Där kan man finna allt från medborgarf­örslag till hemma-hos reportage. Men det som har uppmärksam­mats mest är ändå väggmålnin­garna på butiken Matdax.

– Min önskan är att det ska bli ett gatugaller­i och att både konsten och konstnärer­na ska bytas ut. Förhoppnin­gen är att det ska rulla på, men vi har inte fått klartecken om det ännu, säger Ossian Eckerman, som tillsamman­s med Bomassan dragit igång projektet.

Hanna Andersson och Peter Larsson är konstnärer­na bakom den första målning- en. Peter Larsson har målat konstant sedan i lördags förmiddag och blev klar under tisdagsför­middagen.

– Jag har inte någon erfarenhet av väggmålnin­gar sedan tidigare så det tog längre tid än vad jag hade väntat mig. Jag utgick från en detalj ur ett tidigare verk och i fredags natt ställde jag upp en projektor där jag förstorade upp detaljen och målade konturerna, säger Peter Larsson och fortsätter:

– Det har varit jätterolig­t. Det är så många som kommer förbi och pratar, berömmer oss och hoppas att det får vara kvar. Jag bor ju i Hökarängen men hänger sällan på torget, det har varit kul att få göra det.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? KONST FÖR KOST. Konstnärer­na Hanna Andersson och Peter Larsson har målat på sina verk sedan i lördags.
FOTO: ERIK SIMANDER KONST FÖR KOST. Konstnärer­na Hanna Andersson och Peter Larsson har målat på sina verk sedan i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden