Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Vi har alla ett ansvar i trafiken

- Fotgängare och cyklist Ulla Kindenberg Hammarby Allé

Som fotgängare bär ansvaret när jag är ute och går, och jag tar också mitt ansvar genom att stanna vid rödljus, ser mig för innan jag går över en gata på ett obevakat övergångss­tälle. Jag håller mig också på höger sida av trottoaren så jag ser den mötande trafiken. Men jag kan ju inte ensam bära ansvar för detta, det är faktiskt så att:

Vi som cyklister bär också ett ansvar genom att stanna vid rödljus, ge tecken när vi svänger, ha lyse bak och fram så att vi syns i mörker, cykla i gångfart på gemensam cykel/gångbana, använda ringklocka när vi ska passera och inte tala eller leka med mobilen när vi cyklar.

DU som bilförare bär också ett ansvar genom att hålla lagstadgad fart, stanna för rött, blinka när du ska svänga, inte parkera på cykelbanor, inte tala eller leka med din mobil när du kör.

DU som politiker bär ett ansvar genom att lyssna på de som faktiskt befinner sig ute i trafiken varje dag och utifrån detta skapa en säker och trygg miljö på våra gator och vägar.

DU som jobbar inom massmedia måste också ta ditt ansvar, inse vilken makt du har och reflektera över vilket förhållnin­gssätt i trafiken du faktiskt vill bidra till att cementera.

ALLA vi vuxna bär ett stort ansvar. Fundera över hur du själv beter dig i trafiken och hur du visar våra barn hur man beter sig i trafiken.

Politiker bär ett ansvar genom att lyssna på de som faktiskt befinner sig ute i trafiken varje dag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden