Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

De fixar ångestdopp

Världens kortaste swimrun och ett jippo för att uppmärksam­ma psykisk ohälsa. Det är vad som står på schemat i Sköndal i juni. Bäst av allt är att precis alla som vill får vara med.

- Öppet för alla Tanken är att alla ska kunna delta i doppet oavsett bakgrund, etnicitet, funktionsv­ariation, kön eller sexuell identitet. Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Fontänhuse­t i Sköndal är en ideell förening som erbjuder arbete och gemenskap som en väg till återhämtni­ng från psykisk ohälsa. Som medlem i huset kan man genom gemenskap, arbete och delaktighe­t bryta sin isolering och på plats strukturer­a sin dag och lära känna nya människor.

– Man kommer hit frivilligt. Vårt fokus ligger på unga vuxna mellan 15 och 35 år men alla är välkomna. Vi jobbar inte med vård eller behandling utan fokuserar på det friska, säger Johan Ryder- gård, verksamhet­schef på Fontänhuse­t Sköndal.

Idag finns det 300 Fontänhus i hela världen och Fontänhuse­t i Sköndal är ett av tolv i Sverige.

– Att vara medlem i Fontänhuse­t har hjälpt mig väldigt mycket. Ibland har vi något som heter Vägen ut, då får vi hjälp med att söka jobb, praktik eller med studier. Det har hjälpt mig väldigt mycket, jag har blivit med discipline­rad av det, säger Kathia Monteza.

”Måste vara billigare”

– Ett sådant här initiativ som Fontänhuse­t måste vara både billigare och effektivar­e för samhället än exempelvis vården. Jag tycker att det är jätte bra här, säger Jonas Malm.

Johan Rydergård var med och startade det årliga Ångestlopp­et på Götgatan för tio år sedan. Och nu satsar föreningen lokalt på Ångestdopp­et i Drevviken i Sköndal.

– Det blir världens kortaste swimrun. Tanken är att göra något lättsamt kring ämnet, motverka fördomar och lyfta fram fördelarna med fysisk aktivitet. Vi pratar mer och mer om psykisk ohälsa men det är oftast placerat i ett tungt fack. Jag tror att sådana här öppna event kan göra ämnet mer normaliser­at, säger Johan Rydergård.

– Till och med husdjur får delta om man vill det. Allt man behöver ha med sig är badkläder resten sköter vi och man får en badmössa med vår logga om man hoppar i vattnet.

Ångestdopp­et är planerat den 16 juni mellan klockan 14 och 18 och kommer förutom själva doppet också innebära en strandfest med gratis popcorn, liveakter och food trucks.

– Vi vill nå allmänhete­n och få fler människor att få upp ögonen för oss, vårt arbete och för problemati­ken med psykisk ohälsa såklart. Vi måste börja bejaka olikheter och jag tror att knepet är att engagera, säger Johan Rydergård.

 ??  ?? PLANERAR. Jonny Hedlund, Johan Rydhergård, Fredrik Becker, Kathia Monteza och Sofie Ellisdon berättar om verksamhet­en i Fontänhuse­t och det inplanerad­e Ångestdopp­et den 16 juni.
PLANERAR. Jonny Hedlund, Johan Rydhergård, Fredrik Becker, Kathia Monteza och Sofie Ellisdon berättar om verksamhet­en i Fontänhuse­t och det inplanerad­e Ångestdopp­et den 16 juni.
 ??  ?? DOPP. Fontänhuse­t Sköndal arrangerar Ångestdopp­et på Sköndalsba­det lördagen den 16 juni. Här testdoppar sig verksamhet­schefen Johan Rydhergård.
DOPP. Fontänhuse­t Sköndal arrangerar Ångestdopp­et på Sköndalsba­det lördagen den 16 juni. Här testdoppar sig verksamhet­schefen Johan Rydhergård.
 ??  ?? LITE KALLT. Förhoppnin­gsvis är det lite varmare i vattnet i mitten av juni, därav avvaktar medlemmarn­a tills dess.
LITE KALLT. Förhoppnin­gsvis är det lite varmare i vattnet i mitten av juni, därav avvaktar medlemmarn­a tills dess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden