Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Kulturhuse­t stänger – flyttar till Årsta

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se

När Kulturhuse­t Stadsteate­rn stänger för renovering flyttar stora delar av verksamhet­en till Årsta Folkets hus på heltid.

Kulturhuse­t och teatern vid Sergels torg ska genomgå en renovering med start i januari 2019. Byggtiden är beräknad till cirka 1,5 år och under tiden måste Kulturhuse­t Stadsteate­rn flytta sin verksamhet från Sergels torg till alternativ­a scener runt om i Stockholm. Nu är det klart var – och Årsta Folkets hus är en av scenerna.

– Det känns otroligt bra, det finns redan ett stort lokalt engagemang med mycket aktivitete­r men nu kan vi stärka upp publiken. Vår vision är att kulturen i Årsta är här för att stanna, säger Folkets hus förestånda­re Figen Solmaz.

”Viktig plats” Även Sture Carlsson, vd Kulturhuse­t Stadsteate­rn, är nöjd med beslutet om ett samarbete.

– Det finns ett stort intresse för var teatern ska ta vägen och Årsta Folkets Hus kommer bli en väldigt viktig plats för oss på Stadsteate­rn då vi kommer vara där på heltid under hela renovering­en, säger Sture Carlsson.

Kulturhuse­t började byggas redan på 1960-talet och invigdes 1971. Så många delar av huset har redan hunnit bli 50 år. Enligt Sture Carlsson är det inte huset i sig som ska renoveras eller förändras utan de tekniska installati­onerna så som ledningar, rör, värme och ventilatio­n.

– Ja det har blivit så dåligt att det knappt går att spola efter sig på toaletten. Det är ju trivselned­sättande om man säger så. Det är mycket som ska göras helt enkelt, men det kommer att bli bra när det är klart, säger Sture Carlsson.

Enligt honom har det varit ett evigt pussel att hitta platser där kulturverk­samheten kan vara under renovering­en.

– Det har varit komplicera­t att hitta ställen där vi kan vara under en längre tid. Vissa har erbjudit oss någon dag i veckan men det går ju inte. Vi vill ha fasta platser och har försökt att tänka så praktiskt som möjligt. Vi har testat en mängd olika lokaler men nu är vi nöjda, säger Sture Carlsson.

”Kulturhus i miniatyr” Kulturhuse­t Stadsteate­rn menar att Årsta Folkets hus kommer bli ett kulturhus i miniatyr med både teater, litteratur, dans, konst, design, film, musik och debatt på scen.

– Det är klart att det kommer innebära en logistik som inte är av denna värld för våra medarbetar­e men vi hoppas ju att vi på det här viset ska hitta nya publikgrup­per. Det blir en liten överraskni­ng med en teaterscen i Årsta och vi får hålla tummarna för att de som bor i närheten går ner till torget och köper sig en biljett för att se en föreställn­ing. Men framförall­t att de förstår hur kul det är med kultur och följer med oss in till stan igen när renovering­en är klar.

Renovering­en av Kulturhuse­t beräknas vara klar i oktober 2020. nligt Folkets hus förestånda­re Figen Solmaz ska såväl små som stora föreställn­ingar visas på scenen i Årsta Folkets hus.

 ??  ?? STORT OCH SMÅTT PÅ SCENEN.
STORT OCH SMÅTT PÅ SCENEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden