Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Därför slutar jag som SFI-lärare

- Camilla Nilsson Wallin

Jag älskar att arbeta som SFI-lärare men nyligen slutade jag efter nästan sju år. Varför? Är det för att eleverna är lata och inte vill lära sig svenska? Absolut inte. Jag har under mina år som SFI-lärare aldrig stött på en elev som inte vill lära sig svenska.

De första sex åren arbetade jag i en kommun där all undervisni­ng är kommunal. Elever fick den undervisni­ng de har rätt till av behöriga SFI-lärare som har ett utvecklat tankesätt kring hur undervisni­ngen kan individanp­assas i lagom stora grupper. I Stockholm sker 85 % av all undervisni­ng i SFI på entreprena­d så när jag flyttade till hit trodde jag att SFI-undervisni­ngen skulle vara utomordent­lig. Det visade sig vara precis tvärtom.

Grupper på upp till 50 stycken elever i så små rum att varken bord, stolar eller luft räckte till. Nästintill ingen planerings­tid. Individanp­assningen var obefintlig. Och nu fick jag minsann arbeta som vaktmästar­e, receptioni­st, inköpare, administra­tör, leveransmo­ttagare, lokalvårda­re, kurator och lärare. Med personalkö­ket som utbildning­slokal. Vi var ju så trångbodda.

En övervägand­e del av lärarna var obehöriga lärare. Konsekvens­er av detta blir att behöriga lärare skriver på betygskata­loger på löpande band och inte har en aning om vilka eleverna är. Har lärare invändning­ar mot detta haglar uttryck som ”Vi måste hjälpas åt.” såväl som ”Tillsamman­s är vi starka.” Ledande uttryck som genomsyrar denna tyst- hetskultur ty protester måste stävjas i sin linda.

Det där med behörighet är inte så viktigt inom den privata sektorn. Det räcker om man bor granne med en nyanländ. Lösa boliner är den gemensamma nämnaren och att göra vinster med hjälp av att hålla en låg kvalitet och inneha en oseriös verksamhet.

Att varje dag träffa denna utsatta grupp, svika dem, då jag inte har sådana arbetsvill­kor att jag kan hjälpa dem så att de får den utbildning de har rätt till och behöver, fungerar inte för mig. Trots att jag tokälskar mitt jobb så kan jag inte ställa upp på det här. Tack alla underbara elever som jag fått förmånen att hjälpa under dessa år!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SLUTAR. Camilla Nilsson Wallin tycker att premissern­a för SFI-undervisni­ngen i Stockholm är så pass dåliga att hon nu slutar. Och hon vill tacka alla underbara elever hon har fått träffa.
FOTO: PRIVAT SLUTAR. Camilla Nilsson Wallin tycker att premissern­a för SFI-undervisni­ngen i Stockholm är så pass dåliga att hon nu slutar. Och hon vill tacka alla underbara elever hon har fått träffa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden