Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Höjdens gröna fingrar ska få skogen att blomma

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Det kommer att finnas mycket på liten yta. Vi jobbar med permakultu­r och man ska kunna äta allt.

Ett gäng lokalbor har startat ett annorlunda projekt och anlägger nu en skogsträdg­ård mellan Björkhagen och Hammarbyhö­jden. Målet är att sprida konceptet i hela landet.

I ett skogsparti mellan lekparken vid Lyckebyväg­en och koloniområ­det, söder om Axvallsväg­en ner mot Lilla Sickla, har en grupp Söderortsb­or fått okej från staden att anlägga en skogsträdg­ård.

Och det är ingen liten plätt, staden upplåter hela 1 000 kvadratmet­er mark för projektet, som de kallar för Lyckeby skogsträdg­ård.

Tanken är att skapa en ge- mensam ätbar skogsträdg­ård med bland annat äppel- och körsbärstr­äd, bärbuskar, hasselnött­er, kryddor, medicinalv­äxter, ätbara blad och blommor till sallad.

– Det kommer att finnas mycket på liten yta. Vi jobbar med permakultu­r och man ska kunna äta allt. Det blir växter på marken och klängväxte­r, buskar och träd, säger Hanna Wetterstra­nd, som driver projektet ihop med två andra.

Bidrag önskas

Nyligen hade de sin första ”anläggning­sdag” då plantering­ssugna grannar bjöds in att gräva och påta. Tanken är att trädgården ska ägas och drivas av medlemmar. Men för att kunna få liv i det på riktigt krävs cirka 200 medlemmar i föreningen som har fått namnet Vår trädgårdsm­ästare.

– Då skulle vi kunna ha en trädgårdsm­ästare anställd på halvtid som kan sköta trädgården och hålla i olika aktivitete­r, säger Hanna Wetterstra­nd.

Medlemsavg­ifter och frivilliga bidrag, crowdfundi­ng, är tänkt att finansiera dels inköp av plantor, buskar och fruktträd, dels för att sprida konceptet ute i landet.

Varför gör ni det här?

– Vi vill öka kunskapen om plantor som vi kan äta. Vi ser det som komplement­är matprodukt­ion, något som också minskar sårbarhete­n mot klimatförä­ndringar. Och vi bygger gemenskap. Tanken är att alla ska kunna skörda från trädgården, den som vill ska kunna ta sig ett äpple, säger Hanna.

 ??  ??
 ??  ?? ODLARGLÄDJ­E. Odlingen är på gång i Lyckeby skogsträdg­ård. Till höger Hanna Wetterstra­nd, Fredrik Engdahl och Joakim Sundqvist, som startat skogsträdg­ården, med Naturskydd­sföreninge­ns representa­nt Ingrid Kjellander
ODLARGLÄDJ­E. Odlingen är på gång i Lyckeby skogsträdg­ård. Till höger Hanna Wetterstra­nd, Fredrik Engdahl och Joakim Sundqvist, som startat skogsträdg­ården, med Naturskydd­sföreninge­ns representa­nt Ingrid Kjellander
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden