Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Måste släppa alla andra tankar för att inte ramla i

Ellen Gunnars har rott sedan hon var 15 år. Nästa helg tävlar hon i Farstarodd­en för fjärde gången. Här är hennes knep för att inte ramla i.

- Text: Mimmi Epstein | Foto: Linda Gren

”Jag kommer från Dalarna och började ro i samband med att jag konfirmera­des. Där är ”kyrkrodden” en gammal tradition. Nästan alla kyrkor ligger vid vattnet och förr rodde man och hämtade upp folk så att alla som ville skulle kunna komma till gudstjänst­erna.

2014 var jag 20 år och flyttade till Stockholm. Jag ville till föreningsl­ivet och valde mellan fotboll, ridning och rodd. Ridning i Stockholm är dyrt och det är svårt att komma med i något fotbollsla­g i den åldern så det blev rodd.

Charmen med sporten är att man får använda hela kroppen, man behöver teknik, styrka och kondition. Teknik är viktigast, man måste fokusera och släppa alla andra tankar för att inte ramla i. Jag tycker om att vara i naturen. Det kan bli många timmar ensam i båten men fina kvällar blir det inte tråkigt.

Det tog ett bra tag innan jag började tävla i singel. Man måste vara mentalt stark. Om man till exempel startar dåligt och ligger sist är det viktigt att inte titta på hur de andra ligger till utan hålla fokus på sin båt. I en lagbåt slutar man aldrig ro eftersom det ställer till det för andra, när man är ensam kan man tänka ”det är bara jag”.

Den här säsongen har jag tränat mycket. Min sambo är juniorträn­are och har skrivit ett träningssc­hema till mig som innebär sex pass i veckan. Det blir det inte alltid, när det blåser mycket och är höga vågor är det inte lite kul att vara ute.”

Charmen med sporten är att man får använda hela kroppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden