Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Hur får vi en valrörelse som handlar om omställnin­gen?

- Pontus Björkman engagerad i #Klimatvale­t

Det är lätt att förstå att det invånarna i Sverige oroar sig mest för är klimatoch miljöfrågo­r.

Skönt med högsommarv­ärme i maj? Medeltempe­raturer på 5-6 grader över det normala. Jo, men det finns baksidor. Extremt torra marker får skogsbränd­er att blossa upp och sänker grundvattn­et.

De effekter av den globala uppvärmnin­gen som forskarna varnat för blir allt vanligare. En orkansäson­g i USA som kostar försäkring­sbolagen drygt 3 000 miljarder kronor. En tredjedel av Stora barriärrev­et som kollapsar. För att inte tala om avsmältnin­gen av glaciärern­a i Arktis och Antarktis.

Det är lätt att förstå att det invånarna i Sverige oroar sig mest för är klimatoch miljöfrågo­r. Trots det har valrörelse­n och mediernas bevakning av den hittills fokuserat på migrations- och integratio­nsfrågor.

Om världen lyckas med 1,5-gradersmål­et spar vi totalt 250 000 miljarder i skadekostn­ader, visar en ny rapport i Nature. På samma gång säkerställ­er vi stabilitet och artrikedom på den enda beboeliga planet vi känner till.

Hur får vi partier, medier och medborgare att prata om vår tids viktigaste fråga? Om de politiska beslut som kommuner, landsting och riksdag behöver fatta för att påskynda omställnin­gen.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VÄRME. Skönt med högsommarv­ärme i maj? Det finns baksidor, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VÄRME. Skönt med högsommarv­ärme i maj? Det finns baksidor, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden