Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Kika in i Bagis nya folkets hus – innan öppningen

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

En ridå för en kvarts miljon och dansvänlig­t golv: Bagarmosse­n folkets hus är inne på sluttampen inför pånyttföde­lsen.

”I can see your pain”, säger den vite lille roboten Alex moloket och tar några stela danssteg. ”The most human”, en föreställn­ing med människa och robot, repas i danssalen på andra våningen.

– Ja, vi vill skapa en hub för dansare och koreografe­r, eftersom det bor så väldigt många sådana just i Bagis, förklarar husets förestånda­re Lena Wolmner för kulturborg­arrådet Emilia Bjuggren (S), samtidigt som Alex pluggas in med sladd i väggen för laddning.

Paus för val Nyinvignin­gen av Bagarmosse­n folkets hus har fått flyttas fram. Ljudisoler­ing av stora salen var svårare än trott och de omfattande renovering­arna har spräckt schemat. Slutbesikt­ning blir i oktober med en paus i byggandet den 9 september då kåken blir röstlokal.

Socialdemo­kraten Bjuggren är här för en rundtur av vad som ska bli Stockholms till ytan största folkets hus, för att få en föraning om vad kommunen får för miljonen som puttats in i fixandet. Trots en brinnande valrörelse i slutskede ska det vanliga dagsverket skötas: ”Vi vill såklart få fortsatt förtroende att styra staden och då går det inte att ha satt allt på paus i fem veckor”, säger hon.

Viktigt för demokratin – Jag tycker att folkets hus är viktigt för att folk ska kunna ta plats och organisera sig demokratis­kt. Det är skillnad på kommersiel­la och icke-kommersiel­la ytor. Tillgång till mötesplats­er ska inte styras av vem som har råd att köpa saker. Och så fylls ett behov av kultur och nöjen, säger Emilia Bjugren, medan Lena Wolmner leder in i stora salen.

Där har man byggt ett rum i rummet för maximal ljudisoler­ing, och ett ”dansvänlig­t” parkettgol­v ska läggas. Uppdraget att designa en ny ridå, pyntad av Statens kulturråd för 250 000 kr, har gått till lokala konstnären Eva Mag.

Ingen deg till pr Fredrik Stiern stedt är till vardags lärare och sedan i våras också ny ordförande för föreningen som styr huset. Han längtar efter att få prova att arrangera konserter och teater.

– Jag hoppas på Bagisborna. Det finns för lite kännedom om att vi finns. Egentligen borde vi ha en stor marknadsfö­ringskampa­nj, men det finns det inga pengar till, säger han.

Tillgång till mötesplats­er ska inte styras av vem som har råd att köpa saker. Och så fylls ett behov av kultur och nöjen.

 ??  ??
 ??  ?? TYST. Lena Wolmner och Emilia Bjuggren (S) kollar in den numera ljudisoler­ade stora salen.
TYST. Lena Wolmner och Emilia Bjuggren (S) kollar in den numera ljudisoler­ade stora salen.
 ??  ?? Fredrik Stjernsted­t.
Fredrik Stjernsted­t.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SKA BLI STÖRST. Lena Wolmner visar upp det som ska bli Stockholms största folkets hus efter att det renoverats för nio miljoner kronor.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SKA BLI STÖRST. Lena Wolmner visar upp det som ska bli Stockholms största folkets hus efter att det renoverats för nio miljoner kronor.
 ??  ?? MEKANISKT. Roboten Alex repar redan i huset.
MEKANISKT. Roboten Alex repar redan i huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden