Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nu öppnar Dalen community center

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Nya Dalen community center, DCC, ska hjälpa unga vuxna att få jobb – men först behöver de lära sig att gå upp på morgonen.

Efter mycket prat och många turer, nu har Dalen äntligen fått ett eget community center, Dalen CC. Där ska unga i åldern 18-29 år kunna delta i gratis träningspa­ss, och andra aktivitete­r, få personlig stöttning och hjälp att söka utbildning­ar och jobb.

Lära sig gå upp Något man kommer att jobba mycket med i Dalen är att hjälpa de unga vuxna i området att bygga upp en struktur i vardagen. Första uppgiften: Lära sig sova, äta bra och börja träna.

– Om du inte klarar att gå upp morgonen klarar du heller inte att gå till en arbetsplat­s. Man måste börja i den änden, säger Nishti Husseini, som kommer att jobba på både Rågsved och Dalen CC.

Hon har varit med sedan starten av RCC år 2012 och lärt sig att det inte är någon idé att börja prata om CV:n och karriärmål förrän man har en dygnsrytm som fun- kar. Därför behövs mycket stöttning i början.

– Man kanske börjar med att ses korta stunder, men ofta. Om en person inte brukar gå upp förrän sent på eftermidda­gen kanske man börjar träffas klockan 13, och efterhand ses man allt tidigare, säger Nishti.

Så småningom kan man börja prata om jobb och utbildning och det sköts då av Jobbtorg Unga, stadens satsning på att fixa arbete åt unga, som de samarbetar med.

Öppet två dagar i veckan Dalen CC kommer att vara öppet två dagar i veckan, tis- dagar och torsdagar, och håller till i nymålade lokaler i samma hus som Dalens ungdomsgår­d, med ingång från baksidan. De kommer att ha fasta öppettider med ordnade aktivitete­r, där man kan droppa in gratis, utöver det kan man boka tid för individuel­l coachning. I samband med fyspassen kommer deltagarna få något att äta.

– Fungerar kroppen så fungerar knoppen, det hänger ihop. Många äter aldrig frukost eller lunch, det kanske inte ens finns mat hemma.

Invigs på Dalendagen På söndag, på Dalendagen, är det invigning – trots att möblerna är försenade, enligt Nishti. Men Dalen- teamet har redan smygstarta­t verksamhet­en. I torsdags förra veckan ordnades en grillkväll dit några unga Dalenbor kom.

– Vi behöver komma igång och sprida att vi finns, via ungdomsgår­den, sociala medier och andra kontakter vi har. Det får ta lite tid, säger Nishti. Nishti Husseini är jätteglad och nöjd med lokalen, närheten till ungdomsgår­den är ett stort plus, menar hon.

 ??  ?? TRIVS REDAN.
TRIVS REDAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden