Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Skapa en kulturell frizon här!

- Technopart­iet: Ty Tugwell, Damien Eie, Zandra Hedlund, Nimma Abubeker, Daniel Jonsson, Sebastian Oscarson, Vidar Kippel Berge

Bygget av nya lyxiga bostadsrät­ter hotar existensen av Stockholms enda musikalisk­a frizon, Slakthusom­rådet.

Vid en första anblick av byggnadspl­anerna ser det bra ut. Staden vill utveckla området och integrera kultur och musik, med museum, barer, kaféer och nattklubba­r. Fantastisk­t! Sedan visar det sig att det inte ens är i närheten av sanningen. Staden vill fylla området till bredden med kontorsbyg­gnader och lyxiga bostadsrät­ter för övre medelklass­en. Plötsligt blir det tydligt att den kultur- och musikscen som under åren har växt fram i området är den som kommer tvingas att flytta därifrån.

Visst, Stockholm behöver fler bostäder, men för en enda gångs skull borde stadsplane­rarna se längre än näsan räcker i stället för att göra samma misstag gång på gång med att försöka lösa samtliga av stadens problem med varje enskilt byggnadspr­ojekt.

Stockholm är i desperat behov av ett område helt avsett för kultur och nattliv. Speciellt i dessa tider då klagomål på ljudnivåer blir allt vanligare. Det vore idealiskt med ett avgränsat kulturområ­de utanför tullarna där ingen störs av ljudvolyme­n.

Vi borde följa Kinas exempel, deras stadsplane­rare blickar framåt och använder fantasin för att finna nya möjlighete­r att expandera kulturellt och ekonomiskt.

Ett exempel är ”The Valley XL Project”, i närheten av Beijing, som är en ny stad helt dedikerad till kultur. Slakthusom­rådet skulle kunna bli en miniatyrve­rsion av det här konceptet.

Gör Slakthusom­rådet till en kulturell frizon, ett kreativt centrum för underhålln­ing och kulturella uttrycksfo­rmer!

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? KULTURZON. Slakthusom­rådet vi Globen borde bli en frizon för kulturen, skriver Technopart­iet.
FOTO: MICHAEL TOLL KULTURZON. Slakthusom­rådet vi Globen borde bli en frizon för kulturen, skriver Technopart­iet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden