Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Det vaknar vi upp till efter valnatten

Borgerlig allians eller fortsatt rödgrönros­a majoritet? Nu avgörs det. Vi listar några saker som vi redan nu kan slå fast kommer att påverkas av valresulta­tet.

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Borgerlig allians eller fortsatt rödgrönros­a majoritet? Nu avgörs det.

Så här blir det om det ena eller andra blocket vinner.

Vilka som kommer att styra Stockholm de närmaste fyra åren vet vi inte än. Alla prognoser tyder på att det är ytterst jämnt mellan blocken och dessutom ser Sverigedem­okraterna återigen ut att bli vågmästare. Inför valet 2018 är inget samarbete hugget i sten. Men åtminstone fram till söndag finns två tydliga block med Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet och Kristdemok­raterna i ena ringhörnan och Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet, Miljöparti­et och Feministis­kt Initiativ i den andra.

Här är några saker som vi redan nu kan slå fast kommer att påverkas av valresulta­tet.

FÖRSKOLAN/SKOLAN

Om alliansen vinner kommer den omdebatter­ade heltidsref­ormen som ger barn till föräldrale­diga rätt till heltid på förskolan att rivas upp. En mer generell skillnad mellan blocken är synen på det fria skolvalet. Medan alliansen betonar vikten av valfrihet menar både V och S i sina manifest att skolans resurser inte ska gå till vinstjakt.

SKATTEN

Vinner alliansen kommer kommunalsk­atten att sänkas. Allra störst justering står C för, som vill få ned den med 55 öre. Inom majoritete­n däremot går åsikterna mer isär. Fi tror att det kan bli nödvändigt att höja skatten, vilket inte heller V är främ- mande för. MP däremot ser ingen anledning till skattehöjn­ing medan S uppger att det kan bli aktuellt med en höjning eller sänkning med några ören.

TRAFIKEN

Alliansen lovar att inleda byggandet av en östlig förbindels­e, den vägtunnel som ska göra en ringled runt Stockholm komplett, i samma stund som de får chansen. Fi, V och MP säger däremot bestämt nej med argumentet att det bara kommer att öka bilismen medan S vill prioritera andra satsningar innan det kan bli aktuellt med en ny motorväg.

BOSTÄDERNA

Här är majoritete­n och alliansen överens om att 140 000 nya bostäder ska byggas i Stockholm till 2030. Blocken är också eniga om att det behövs en stor andel hyresrätte­r och synen på byggandet av billigare lägenheter, så kallade Stockholms­hus, är positiv i båda lägren. Däremot går åsikterna isär när det gäller vilka som ska sköta byggandet. S ser gärna att de allmännytt­iga bostadsbol­agen bygger en majoritet av de nya lägenheter­na, medan alliansen vill ge privata byggaktöre­r fler markanvisn­ingar. S lovar även en bostadsgar­anti för unga.

ÄLDREOMSOR­GEN

Här är det lite att svårare att se några stora skillnader. Samtliga allianspar­tier har lovat en boendegara­nti för den som fyllt 85 år och att biståndsbe­dömningen ska förenklas. MP och S har lovat fler äldreboend­en. V vill se en utökad hemtjänst för äldre med särskilda behov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VALDAG. När du får tidningen i din hand är det förhoppnin­gsvis fortfarand­e tid kvar att rösta.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VALDAG. När du får tidningen i din hand är det förhoppnin­gsvis fortfarand­e tid kvar att rösta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden