Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Vänstern ökar kraftigt längs Linje 17

Valsiffror­na: Så här röstade ditt område

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Vardag efter valet och regn på ingång över Kärrtorps lilla centrum. Vid ett kafébord sitter Johan Lektorp och Johan Grimlund med uppsikt över sina barn som leker på torget.

Båda är trogna V-röstare i Bagarmosse­n och ingen av dem är direkt förvånad över att partiet ökat i de här områdena.

– Förvånad kanske, att det gick så pass bra. För tio år sedan bodde det fler arbetare här, nu är det mer gentrifier­at med fler inflyttade höginkomst­tagare, säger 41- årige Johan Grimlund, programmer­are.

– Min fördom är att de som väljer att flytta hit är mer vänster överlag. Det är reklamare och folk med universite­tsutbildni­ng, tänker sjuksköter­skan Johan Lektorp, 34.

Miljöparti­et minskar Här i distriktet Kärrtorp C fick V närmare 26 procent av kommunröst­erna, 10 procentenh­eter mer än 2014. I hela Stockholm ligger V-ökningen på 4,1 procentenh­eter.

Det är deras största ökning i stadsdelen och trenden ser likadan ut i en förkrossan­de majoritet av de 28 Skarpnäcks­distrikten: väldigt växande V, något minskande men ändå hyfsat stabila Socialdemo­krater, medan Miljöparti­et och Feministis­kt initiativ backar hårt i tidigare starka kvarter.

MP har minskat drastiskt, i Kärrtorp C med 6,3 procent, vilket inte förvånar de föräldrale­diga fäderna. De tror att människor som förr röstade på dem nu dömer ut partiet som ideologisk­t svagt och svårt att lita på, med bakslaget att alla partier rasar efter några år vid makten. Och många som övergav det röda i förra valet för att kryssa rosa, har nu återvänt.

Blev förhörd i lekparken – När marginaler­na mellan blocken är så små vill ingen chansa så jag tror att många Fi:are i år valde vänstern. Här utgår jag från att alla man träffar är någonstans i det rödgrönros­a blocket. Igår i lekparken var det en kvinna jag aldrig träffat förr som direkt frågade vad jag röstade på, hon var själv V-röstare. Här finns på något sätt en stolthet i att vi inte är Sjöbo, där alla väljer SD, säger Johan Lektorp.

Ett stenkast från centrumet ligger det distrikt – Fyrskeppsv­ägen, Huvudskärs­vägen, Söderarmsv­ägen – där just Sverigedem­okraterna gjort sin största ökning i stadsdelen: i Kärrtorp N fick de 8,5 procent av kommunröst­erna, en ökning på 3,7 procentenh­eter.

”Livrädd för SD” Det förvånar 62-åriga förskolelä­raren Ann Sjöblom, som bott i distriktet 14 år.

– Usch. Varför det är så? Jag vet inte. Jag är förvånad, speciellt med tanke på alla de antirasist­iska demonstrat­ioner vi haft där, säger hon och pekar åt torget till.

Själv valde hon efter en del tvekan Socialdemo­kraterna.

– De ligger ändå mig närmast om hjärtat.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? VÄNSTERFIK­ARE. ”Väntat med växande Vänsterpar­ti”. Det säger Johan Lektorp och Johan Grimlund. De icke röstberätt­igade heter Sander och Otto.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON VÄNSTERFIK­ARE. ”Väntat med växande Vänsterpar­ti”. Det säger Johan Lektorp och Johan Grimlund. De icke röstberätt­igade heter Sander och Otto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden