Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

INGRID SÖKER BARNBARN

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se

Mormor – men utan egna barn eller barnbarn. Ingrid Zetterberg från Björkhagen tog mod till sig och efterlyste nya familjemed­lemmar – på Facebook.

Man brukar säga att barnbarn är livets efterrätt, men vad gör man om man aldrig får den?

Ingrid Zetterberg, 67, tog modet till sig och efterlyste barnbarn – på Facebook.

För en utomståend­e ser Ingrid Zetterberg, språklärar­en från Björkhagen, ut att ha det mesta. En stor hemtrevlig lägenhet fylld av böcker, tavlor och cd-skivor. En cykel att ta sig runt med i stan, en kolonilott i Enskede, egenodlade tomater på köksbänken, ett gäng härliga vänner och ett varmt skratt. Men själv känner Ingrid att det är någonting som fattas.

– Jag fick aldrig möjlighete­n att skaffa egna barn och därför har jag heller inte fått några barnbarn. Det var inte det att jag inte ville, det var helt enkelt för sent när jag träffade den rätta, säger hon och fortsätter:

– I dag har jag sörjt klart det, men jag älskar verkligen barn och gillar att omge mig med barn.

Roligare med barn

Ingrid är en språkbegåv­ning och har undervisat allt från högstadiee­lever till vuxna i olika språk. Men i efterhand har hon funderat över valet av målgrupp.

– Det är roligare att umgås med barn. De lever i nuet. Jag förstår inte varför jag inte blev dagisfröke­n i stället, säger hon och skrattar.

Genom åren har Ingrid haft turen att kunna umgås flitigt med sina brorsdöttr­ar och under några år fick hon också äran att vara ” extramormo­r” åt en annan familj i Björkhagen. Men tiden går och i dag är alla barnen vuxna.

– De sov över och vi lekte ute i parken och klättrade i träd. De lekte med mitt gamla dockhus och med mina knasiga gosedjur som jag fortfarand­e har kvar. Vi har haft så roligt här och jag tycker verkligen att livet känns tomt när jag inte får umgås med barn, säger hon.

Skickade efterlysni­ng

Och det var just den känslan som infann sig under sensommare­n. Något som gjorde att Ingrid valde att efterlysa ett barnbarn i en granngrupp på Facebook.

”Finns det någon familj i Björkhagen (eller på cykelavstå­nd) med småbarn som vill ha en ” extramormo­r” för ömsesidig hjälp och samvaro? Jag har inga egna barn men har alltid omgett mig med barn. Nu är det lite tomt!”, skrev hon i meddelande­t.

Sedan den dagen har Ingrid fått flera meddelande­n från familjer som gärna tar in en extramormo­r i familjen.

– Jag har redan träffat några av dem. Det är som en vanlig dejt, man får se om man klickar och känner att man kan bygga vidare på någonting. Det viktigaste tror jag är att man har samma värderinga­r. Jag är en öppen person och jag tror samma gäller för dem som hör av sig, säger hon.

Ingrid vet med sig att det är fler än hon som saknar barn i sitt liv och uppmanar fler att följa hennes spår.

– Våga och vinn.

 ??  ??
 ??  ?? MINNE. Ingrid har kvar sitt dockskåp som hon lekte med när hon var liten. Hon har fortfarand­e minnen av hur hennes bror låg och pillade bort färgen från fasaden.
MINNE. Ingrid har kvar sitt dockskåp som hon lekte med när hon var liten. Hon har fortfarand­e minnen av hur hennes bror låg och pillade bort färgen från fasaden.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MORMOR SÖKER BARNBARN. Ingrid Zetterberg, boende i Björkhagen, vill bli mormor och sökte efter ett barnbarn på Facebook.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MORMOR SÖKER BARNBARN. Ingrid Zetterberg, boende i Björkhagen, vill bli mormor och sökte efter ett barnbarn på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden