Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Boende för hemlösa i Söderort lägger ner

- Clarence Frenker

Cirka 130 av de lite drygt 1 000 boendeplat­ser för hemlösa som Stockholms stad förfogar över stän- gs. Bland annat stänger akutboende­t i Hammarbyhö­jden.

Cirka 130 av de lite drygt 1 000 boendeplat­ser för hemlösa som Stockholms stad förfogar över stängs. Bland annat stänger akutboende­t i Hammarbyhö­jden.

Hammarbyba­ckens planerings­hem, som är ett akutboende för hemlösa med 32 platser, stängs ner. Det rapportera­r Sveriges Radio P4.

De boende själva är starkt kritiska till stadens beslut och menar att det kommer skapa problem när vinterkyla­n slår till.

– Det här kommer leda till en katastrof för hemlösa i Stockholm. Människor kommer att dö, säger en av dem till P4.

Även Ankarets boende och Årsta akutboende stängs.

Stockholms stad har totalt 1000 boendeplat­ser med stöd för hemlösa. Cirka 130 av dem försvinner i och med de tre stängninga­rna.

Stockholms stad har en tak över huvudet- garanti som ska se till att alla hemlösa i akut behov av sovplats ska erbjudas en. Enligt socialtjän­sten kommer garantin att hållas även framöver.

– Alla som har behov kommer att få plast på andra ställen, säger Jenny Swärd på Socialtjän­sten till SR.

Kritiker anser att tak över huvud-garantin har brister eftersom den endast omfattar personer skrivna i Stockholm och som har ett personnumm­er.

 ??  ?? STÄNGS. Hammarbyba­ckens akutboende ska inte längre erhålla platser åt hemlösa.
STÄNGS. Hammarbyba­ckens akutboende ska inte längre erhålla platser åt hemlösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden