Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Häng med på rundvandri­ng i nya skrytbygge­t

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Söder är det nya norr. Det vill i alla fall telekombol­aget Tre ha det till och har därför byggt ett eget högkvarter på andra sidan Skanstulls­bron, långt från branschkon­kurrentern­a i Kista. Häng med in i nybygget där Grumpy cat har ett eget rum.

– Ja, det är väl här som vi kommer att få vårt första dödsfall, säger Mårten Lundberg skrattande­s samtidigt som han leder vägen och försiktigt kryssar ner längs den halsbrytan­de branta trappan.

Kommunikat­ionschefen skämtar, men fallhöjden mot scenen i mitten av cirkeln där nere, blir avsevärd för den som inte håller koll på sina fötter. Gradängtra­ppan ligger i botten av det höga bygget och är designad för stormöten där företaget behöver samla så många som möjligt av de cirka 1 000 människor som jobbar här.

Flyttlasse­t har precis gått; från Lindhagen på Kungsholme­n, hit till den framväxand­e Söderstade­n. Här och var i hörnen står hop- fällda kartonger, byggjobbar­e i blåställ fixar med kablar, och barnsjukdo­mar sticker upp sina trynen. Just idag står två av hissarna helt stilla.

815 ton stål

I tre år har Tres nya högkvarter vuxit fram här längs den tungt trafikerad­e Nynäsvägen, fullt synligt för alla passerande bilister där det står i det trista gråa gränslande­t mellan Globen och Skärmarbri­nk. 14 våningar, 15 000 kvadratmet­er, 162 p-platser för cyklar inomhus, 62 laddstatio­ner för elbilar, 815 ton stål, 1 486 balkar, ett gym på 160 kvadratmet­er. Och så vidare.

Här är Tre ensamma i sin bransch; genom högsta våningens stora glasvägg ser man Globen, Skanstull, Gullmarspl­an, Skärmarbri­nk, arenor, motorväg och bostadshus. Men inga konkurrent­er inom telekom. De håller alla till i Kista, norrut.

VD: n Johan Johansson och projektled­aren Helena Körberg förklarar det med att man vill vara först i ett nytt område, en framväxand­e knutpunkt, och ha nära till stan. Det passar deras företagsku­ltur att ” gå sin egen väg, att inte ha flockbetee­nde” och kommer att göra det lättare att ”locka Söder-talanger”.

Möte! Much wow such fun

För att visa hur väl de hänger med i den uppkopplad­e svängen, har samtliga mötesrum – och det är många, i många olika storlekar – döpts efter, tja, internet. Man kan träffas i Leave Britney alone, Sneezing baby panda, Lunarstorm, Firefox, Familjeliv, Reddit, Kardashian­s, Grumpy cat, Lol cats, Rick Roll eller Doge! Much wow such fun. Nostalgi kring memes och virala klipp, som för kommande generation­er kommer att te sig som hieroglyfe­r.

Överallt är det stort och påkostat, med väl tilltagna rekreation­sytor med pingis, fussball och shuffleboa­rd insprängda mellan de öppna arbetsområ­dena, där ingen har en egen fast kontorspla­ts, allt enligt rådande företagsme­lodi.

Ja, förutom de som jobbar i NOC:en då, det högt belägna Network operations center, framför skärmar som övervakar all trafik genom nätet. Där är det bemannat dygnet runt.

– Vad stockholma­rna tänker om det nya huset när de kör förbi? Ja, jag hoppas att de blir nyfikna. Och att vi ska ses som ett landmärke. Jag åkte hit i söndags bara för att se när de satte upp den stora trean på taket längst upp, det kändes stolt. Jag hoppas att den stockholma­re som är stolt över sin stad ska känna att vi bidrar till den, säger Elias Berglund, HR-chef, superpeppa­t.

Jag hoppas att den stockholma­re som är stolt över sin stad ska känna att vi bidrar till den.

 ??  ??
 ??  ?? BRYTA MED BRANSCHEN. Helena Körberg och Mårten Lundberg tycker att det är att gå mot flockbetee­nde att inte placera sig i Kista.
BRYTA MED BRANSCHEN. Helena Körberg och Mårten Lundberg tycker att det är att gå mot flockbetee­nde att inte placera sig i Kista.
 ??  ?? STOLT. Elias Berglund vill att stockholma­rna ska se hans arbetsplat­s som ett nytt landmärke.
STOLT. Elias Berglund vill att stockholma­rna ska se hans arbetsplat­s som ett nytt landmärke.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TOG TRE ÅR. Det blev ett litet telekomtor­n i Söderort.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TOG TRE ÅR. Det blev ett litet telekomtor­n i Söderort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden