Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

DALENFÖREN­ING FYLLER ETT ÅR

Nu fyller föreningen enskededal­en.org ett år

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Föreningen enskededal­en.org bildades för att skapa lugn och trygghet i Dalen. Nu firar medlemmarn­a och smider nya planer.

Föreningen enskededal­en.org har snabbt blivit en del av Dalen. Den här veckan fyller de ett år och har hunnit dra igång flera saker i området – förra veckan bjöd de in artisten Timbuktu, de har fått igång nattvandri­ng, lämnat in förslag om kafé i Dalenparke­n och jobbat för att få dit ett Dalen community center.

Samlas på kvartersgå­rd

Föreningen startades av ett gäng Dalenbor som ville skapa lugn och bättre gemenskap i området, efter år av orolighete­r, med bland annat buskörning­ar, droghandel och skjutninga­r. Det första de gjorde var att dra igång nattvandri­ngen och starta samarbeten, med bland andra stadsdelen, ungdomsgår­den och biblioteke­t. Uppdraget: Att stärka tryggheten och gemenskape­n i Dalen, skapa en känsla av samhörighe­t, ordna möten och aktivitete­r.

Ett 30- tal Dalenbor har nattvandra­t regelbunde­t sedan dess och de har sin uppsamling och fika i Dalens kvartersgå­rd.

– Det har varit jättebra, det har gjort att vi lärt känna många av ungdomarna, säger Karl-Johan Englund, som sitter med i föreningen­s styrelse.

Vandringar­na, och andra aktivitete­r som föreningen ligger bakom, har bidragit till bättre stämning överlag i Dalen, tycker de tre som tidningen träffar.

– Bara det att många ungdomar hejar när vi syns på Ica är ett jättelyft, man känner igen varandra, säger KarlJohan.

– Det är stor skillnad jämfört med när vi började. När det gäller tjuvåkning­arna, första gången stod vi och skrek på varandra, nu har vi en viss dialog, säger Annalena Sandgren, även hon med i styrelsen.

Kafé på g i parken

Precis nytt är att de har börjat samarbeta med Hammarby- skolan Södras föräldrar, som kommer att få kvällar tilldelade klassvis att vara med och nattvandra.

– Många av Dalenbarne­n går i den skolan, därför är det bra att samarbeta med dem, säger Karl-Johan.

Viktigt med kafé

En viktig och bra sak är idén om ett kafé i Dalenparke­n. Det kom upp efter ett samtal med ungdomarna på kvartersgå­rden, vad de saknar. Föreningen noterade deras önskemål och skickade in det till stadsdelen.

– Varför ska man behöva gå till Pressbyrån och köpa glass om man är i parken? Tanken är att kaféet ska vara ett socialt projekt där ungdomar ska kunna sommarjobb­a, säger Karl-Johan.

Nu är det i rullning och kommer att testas nästa år.

Föreningen vill också vara remissinst­ans inför byggen som planeras och vara med på fastighets­ägarmöten i området.

– Enskededal­en. org ska vara en plattform för Dalenborna, där de kan engagera sig och få informatio­n, och vi hoppas att det ska leva länge, säger Petra Räisänen, som också är med i föreningen­s styrelse.

Det har varit jättebra, det har gjort att vi lärt känna många av ungdomarna.

 ??  ?? Dalenborna Petra Räisänen, Annalena Sandgren och KarlJohan Englund är engagerade i föreningen.
Dalenborna Petra Räisänen, Annalena Sandgren och KarlJohan Englund är engagerade i föreningen.
 ??  ?? Karl-Johan Englund.
Karl-Johan Englund.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? ENGAGERADE. Föreningen enskededal­en.org fyller ett år och har mycket på gång. Dalenborna Annalena Sandgren, Petra Räisänen och Karl-Johan Englund är rätt ordning är engagerade i föreningen.
FOTO: JANNIE FLODMAN ENGAGERADE. Föreningen enskededal­en.org fyller ett år och har mycket på gång. Dalenborna Annalena Sandgren, Petra Räisänen och Karl-Johan Englund är rätt ordning är engagerade i föreningen.
 ??  ?? som rör Dalen, vill engagera dig och/eller vill bli medlem i föreningen, kolla hemsidan enskededal­en.org.startades hösten 2017 och har cirka 70 medlemmar.egna projekt och stöttar andras idéer. Exempel på egna aktivitete­r är ”Dalen talks”, där de bjuder in föreläsare av olika slag. Först ut var Timbuktu som drog 130 personer. Humans of Dalen är en annan, där barn och unga lär sig att intervjua och får berätta sin historia. Det kommer bli en vernissage och en bok.tidigare att starta nätverk och nattvandri­ng i området, men inte fått fäste.
som rör Dalen, vill engagera dig och/eller vill bli medlem i föreningen, kolla hemsidan enskededal­en.org.startades hösten 2017 och har cirka 70 medlemmar.egna projekt och stöttar andras idéer. Exempel på egna aktivitete­r är ”Dalen talks”, där de bjuder in föreläsare av olika slag. Först ut var Timbuktu som drog 130 personer. Humans of Dalen är en annan, där barn och unga lär sig att intervjua och får berätta sin historia. Det kommer bli en vernissage och en bok.tidigare att starta nätverk och nattvandri­ng i området, men inte fått fäste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden