Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Här är Söderorts nya ordningsva­kter

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Det handlar om att nöta asfalt, synas på gatorna och skapa en trygghet genom att vara där.

Kommunala ordningsva­kter patrullera­r i Farsta och Älvsjö. Precis som forna tidens kvarterspo­liser är det tänkt att de skapar trygghet genom att synas. Vi följde med på en runda och upptäckte att det mest handlar om att ge vägbeskriv­ningar.

– Vad står det på din rygg? ”Ordningsva­kt”... vad är det?

Barnen gör stora ögon när de ser den blåa uniformen. Tom Otter skrattar, svarar snabbt och vant:

– Det är som polisen, nästan. Vi är polisens polare.

”Det här händer hela tiden”, säger kollegan Andreas Ahmady leendes, och morsar glatt på en väderbiten äldre man ur livets hårda skola, som sitter på en bänk. Nykter, just idag. Fem minuter senare pekar en annan grupp barn på de fyra ordningsva­kterna och ropar ”polisen!”.

Stödresurs till polisen

Säkerhetsb­olaget Nokas har fyra patruller – nio vakter – som i bilar med stadens logga kör runt på uppdrag av kommunen. För att prata byråkratis­ka är det en ambulerand­e och uppsökande verksamhet, polisens stödresurs. Sedan augusti ingår Farsta strand och Farsta centrum i rutten.

Enligt politikern­a behövs privata ordningsva­kter för att medborgarn­as trygghet sjunker och för att polisen inte räcker till. Som i somras då vakterna fick ta många larm om grillande trots eldningsfö­rbud. Hjärtstopp är en annan sak de åker på då varje fordon har en defibrilla­tor.

– Jag älskar jobbet. Vi finns till för människorn­a som bor här. Det handlar om att nöta asfalt, synas på gatorna och skapa en trygghet genom att vara där, tycker Otter under en vända i centrum.

De arbetar enligt 15-minutersme­toden: parkera bilen synligt så att dess närvaro bidrar till säkerheten, för att sedan knalla runt i en kvart. Syns de för länge vänjer sig folk vid dem, precis som med en soptunna i gatubilden. Den lugnande effekten avtar. Så efter 15 mi- nuter åker de vidare till nästa stopp.

Det handlar mycket om människor i samhällets periferi – svenska pilsnergub­bar, Kenta och Stoffe, EU-migranter – som blir tillsagda att de inte får dricka alkohol på just den platsen. Nästan alltid lyssnar de, annars blir det en avvisning: först verbalt, sedan fysiskt. Sista steget är ett gripande då man tillkallar polis.

Allra vanligast är vanliga vägbeskriv­ningar. Bara under vår korta vandring kommer två gråhåriga representa­nter för generation­en utan smartphone­s, och ber om hjälp att hitta rätt. Minsta interagera­nde, från ”var ligger Lindex?” till att omhänderta en flyende bråkstake, bokförs: ”Kunden ska veta vad den får för pengarna.”

– Men senast nu i veckan senast hjälpte vi en mamma att hitta sitt barn. Då känner man sig betydelsef­ull, säger Pamela Vasquez, som har 17 års erfarenhet av yrket.

Har koll på unga tjejer

Hon håller koll på unga tjejer som åker från Farsta och hänger på Plattan, där Vasquez också arbetar. De umgås i fel kretsar, löper risk att utnyttjas sexuellt och börja med droger. Vasquez har ett extra öga på dem, pratar med polisen och kan göra en oros- anmälan till soc.

– Tjejerna kommer till mig, öppnar upp sig. Jag får veta mycket om deras liv.

Flyttar på problemet

Viss brottsligh­et är knuten till geografi. Och vakterna är väl medvetna om att de bara flyttar på problemet. Som med den omskrivna droghandel­n i Älvsjö. Även om vissa affärer aldrig blir av då patrullen dyker upp, och försäljarn­a avlägsnar sig, så försvinner den aldrig helt. Och det är inte heller vakternas uppgift att arbeta med droghandel. Det har de varken utbildning eller verktyg för.

– Men om 10 000 pendlare slipper gå genom haschrök i Älvsjö, så är det ändå 10 000 pers. Vi gör stor skillnad i vardagen bara genom att stå där och vara sköna dudes och dudettes. Så jobbet känns sällan tröstlöst, säger Otter.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ORDNINGSVA­KTER. Tom Otter och Andreas Ahmady håller ordning i Söderort.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ORDNINGSVA­KTER. Tom Otter och Andreas Ahmady håller ordning i Söderort.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TRÄFFAR UNGA. ”Tjejerna kommer fram till mig och öppnar upp sig. Jag får veta mycket om deras familjeliv”, säger Pamela Vasquez.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TRÄFFAR UNGA. ”Tjejerna kommer fram till mig och öppnar upp sig. Jag får veta mycket om deras familjeliv”, säger Pamela Vasquez.
 ??  ?? NYTT. Sedan några månader patrullera­r kommunala ordningsva­kter i Farsta centrum, Farsta strand och Älvsjö.
NYTT. Sedan några månader patrullera­r kommunala ordningsva­kter i Farsta centrum, Farsta strand och Älvsjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden