Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Skarpnäcks nya omstridda minicentru­m får en krog

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

”Det är inte vi som bestämt att det inte ska bli ett badhus.” Det säger chefen för bygget på den omstridda tomten. Förra veckan vandaliser­ades det framväxand­e mini-centrumet.

”Var tog vårt badhus vägen?”

Signerat: ” Skarpnäck kids”. Så lyder klottret. Det gäller en bitter bit mark i korsningen mellan Horisontvä­gen och Flygledarg­atan. Där skulle bli simhall. Men efter ett beslut 2012 av stadshuset­s förra majoritet, Alliansen, blev där industri. Nu håller man på att täcka resterande mark. Och förra veckan klottrade någon på det bygget.

– Jag kan förstå att man tycker att det är tråkigt att det inte blev ett badhus om det är vad man förväntat sig. Jag kan inte förstå att man klottrar. Vi har inte bestämt det här men det är vi som drabbas, säger David Andersson på Fastex, det nystartade bolag som äger marken.

Från början ville de bygga bostäder där. Bland annat fanns tankar om tre punkthus med 60 lägenheter. Men då måste detaljplan­en ändras. Något som stadsbyggn­adskontore­t enligt Andersson tydligt signalerat inte kommer att gå igenom.

Som vi tidigare rapportera­t blir där nu istället mer industrilo­kaler, med något av ett minicentru­m ut mot de trafikerad­e gatorna. Kring mars/april 2019 räknar man med att vara klara.

– Vi har hittat en som ska öppna i restaurang­lokalen, en trevlig kille från Balkan som ska köra både lunch och kväll. Men eftersom vår uppdaterad­e bygglovsan­sökan inte gått igenom ännu, så kan vi inte skriva avtal utan har bara ett handslag, säger Andersson.

För de två butiksloka­lerna har man inte hittat några hyresgäste­r ännu. Den i hörnet mot själva gatukorsni­ngen blir på två våningar. Där ser man gärna att det blir en ”samhällsin­riktad verksamhet”.

– Kanske en tandläkare, eller en ungdomsmot­tagning? Vi kikade på en mataffär men det kommer inte att fungera. Sedan funderar vi på att bygga en liten kiosklokal också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden